Даниел Митов призова за обединена коалиция срещу „Ислямска държава“ и последващо оттегляне на Асад

19:02, 05 окт 15 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският външен министър Даниел Митов призова за създаването на обединена коалиция срещу „Ислямска държава“, но отхвърли идеите за оставане на Башар Асад на власт след евентуалния край на кризата. 

„Надявам се да може да се постигне договорка между западната коалиция и Русия, но без поставяне на условия и некоординирани действия“, каза Митов в интервю за БНТ. 

Министърът изрази надежда, че ще се стигне до разбирането че трябва да се водят разговори с Башар Асад, но след края на кризата трябва да има преходен период той да се оттегли. „Не може този, който е причинил гражданска война и воюва срещу народа си, да има легитимност и власт“, посочи Митов. 

Той разкритикува бомбардирането на цели на умерената опозиция от руската авиация и посочи, че целта трябва да е ислямска държава, а не умерената опозиция.

„Трябва да е ясно срещу кого се води битката, а не да се радикализира и умерената част и да се създаде още по-голям конфликт и бежанска криза“, отбеляза Даниел Митов. 

Външният ни министър отхвърли хипотезата, че Западът трябва да се намеси и със сухопътни сили с аргумента, че САЩ умишлено избягват да се намесват повече в Близкия Изток след дългогодишните критики, а ЕС не е достатъчно организиран и също не желае да праща военни части. По неговите думи решение е евентуална сухопътна операция на сили от страните в региона, одобрена на международно ниво. Държавите от региона трябва да поемат отговорност и да разберат, че „Ислямска държава“ е заплаха за всички и техните сили трябва да участват в сухопътна операция“, посочи Митов. 

По въпроса с бежанците външният министър очерта три основни насоки за справяне с безпрецедентната криза: организиране на нови бежански лагери в буферни зони, дори в Сирия, твърда борба с трафика на хора и установяването на регистрационни центрове и методи за легална имиграция. 

„Много голяма част не са никакви бежанци, а икономически имигранти“, посочи министърът. „Те създават неприятности и на истинските бежанци и негативна нагласа към мигрантие като цяло.“

Според него подобряването на системата за редамисия с трети страни и създаването на възможност за легална имиграция ще демотивира нелегалното придвижване на хора през границите на ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама