Водата на Марс не е ново откритие, твърди учен

16:57, 05 окт 15 / Любопитно 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учените от НАСА не са открили вода на Марс, защото нейното наличие там се предполага от много отдавна. Така коментира астрофизикът проф. Лъчезар Филипов пред София Topnovini.bg откритието на американската агенция за космически изследвания НАСА за течаща вода на четвъртата планета от Слънчевата система.

„Никой не е гребнал водата, никой не е видял водата“, каза проф. Филипов. Той обясни, че още преди, когато марсоходи са кацали на планетата, са открили, че по време на марсианското лято в големите каньони се появяват ручейчета. По неговите думи там, където има ручейчета, има и голяма концентрация на соли, „тоест нещо се е изпарило, за да остане тази сол“.

„Колегите направиха фурор излишно, тъй като това беше отдавна известно“, каза проф. Филипов. Той даде пример с дистанционните изследвания на Земята от Космоса, които могат да покажат наводненията, но не и поточетата.

Астрофизикът обясни, че след катастрофата на Марс, при която голям астероид се е врязал в Червената планета преди милиони години, „има някаква останала форма на живот“, която е оцеляла, но не се знае дали тя е заспала. Ученият предполага, че ако човечеството пренесе нашата форма на живот там, „може да съсипем всичко“.

Ако пък тази форма на живот е мъртва, хората ще започнат да повишават концентрацията на кислород и въглерод, да създават растителни култури и да правят екосистеми. „Ние тепърва трябва да усвоим Марс, защото ако съсипем Земята, трябва някъде да се преселим“, каза още проф. Филипов.

Той представи и предстоящата международна конференция, на която десет учени от Мексико, Канада, Франция, Италия, Ирландия, Норвегия и Англия ще представят факти за извънземните цивилизации, ще говорят за „житните кръгове“, а някои ще излъчат и 90-минутен филм. Мексиканците ще покажат извънземното човече, което са открили, разкри проф. Филипов. Такъв форум се прави за първи път в Източна Европа.

„Много от нещата са истински. Хората трябва да се успокоят и да знаят, че се сблъскват с нещо реално“, отбеляза той и допълни, че извънземните, НЛО-та, полтъргайстите, духовете трябва да се изучават и да се описват.

Откриването на конференцията, организирана от Института за космически изследвания и технологии към БАН, ще бъде на 6 ноември от 16:00 часа в Руския културно-информационен център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама