Затвор и глоба за нелегални гонки

16:00, 05 окт 15 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нелегалните гонки с автомобили да се наказват с от една до шест години затвор и глоба, предлагат със законодателни промени група институции. Затвор те предлагат и при превишаване на разрешената скорост с над 60 км/ч. Нарушителите ще лежат от 1 до 3 години зад решетките.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров се възпротиви на тази идея. Любопитното е, че все пак представители на Върховната касационна прокуратура (ВКП) са участвали в работната група и именно те са автори на поправките в Наказателния кодекс (НК), срещу които се обяви Цацаров.

МВР, Министерството на правосъдието и "Национална полиция" са заложили още да скочат двойно и глобите за превишаване на скоростта с над 30, 40 и 50 км/ч. 50% отстъпка обаче ще има за шофьорите, платили до 14 дни. Пиленето на гуми и форсирането на двигателя на място ще се преследва като хулиганство, "ако има възмутени граждани".

Институциите са се отказали от конфискация на автомобили, но ще дерегистрират служебно автомобилите на шофьори, заловени повторно да шофират с алкохол в кръвта над 1.2 промила или без книжка. Ще бъдат завишени и глобите за употребителите алкохол, които превозват пътници. При тези случаи също ще бъде служебно дерегистриран автомобилът, с който е извършено нарушение. Водачът ще бъде глобяван и ако пътниците са без колани.

Въвежда се и по-нисък праг за позволено количество алкохол в кръвта на младите водачи (взели книжка преди по-малко от 2 години) и шофьорите на автобуси. При тях максималното разрешено ще е 0.2 промила.

Вече ще се пишат фишове във всички случаи, в които законът не предвижда отнемане на точки. От полицията очакват това да доведе до по-висока събираемост на глобите.   Любопитна подробност е, че институциите ще представят промените пред депутатите, от които се очаква да ги внесат, а няма да се възползват от възможността за законодателна инициатива на Министерски съвет, което би отнело повече време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама