СОУ "Д. Талев" в Добрич се присъедии към инициативата „Най-големия урок на света”

15:45, 05 окт 15 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 300 ученици от 3-ти до 12-ти клас на СОУ „Димитър Талев” взеха участие в „Най-големия урок на света”. В България инициативата  се проведе в над 500 класа в страната под егидата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН в партньорство с УНИЦЕФ България и Министерство на образованието и науката.

Учениците се запознаха със 17-те глобални цели на устойчивото развитие и основните им измерения – икономическо, социално и екологично. Стремежът на всички хора на планетата през следващите 15 години е чрез глобалните цели да се постигнат изкореняване на крайната бедност, справяне с неравенствата, несправедливостта и  климатичните проблеми.

Учениците споделяха кои са за тях най-големите проблеми на хората - войната, бедността, насилието между хората, гладът, замърсяването на околната среда  и други. Под формата на дискусия децата направиха своите предложения за достигане на 17-те глобални цели. Пъстроцветни рисунки изпращат техните послания за един по-добър и красив свят.

В своята универсалност Глобалните цели за устойчиво развитие са предназначени за всеки човек, но и зависят от всеки човек! Сегашните ученици ще са тези, които ще бъдат двигател на промяната през следващите 15 години, какъвто е и обхватът на Целите (2015 - 2030 г.) Затова е важно точно те да научат „Най-големият урок в света". Според УНИЦЕФ те са ПОСЛЕДНОТО поколение, което има шанса да спаси планетата от климатичните промени - и ПЪРВОТО, което би могло реално да премахне глада, дискриминацията и насилието навсякъде по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама