В "Младост“ недоволни от спортна зала, според Диков всичко е законно

15:39, 05 окт 15 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на столичния квартал „Младост“ 3 излизат тази вечер на протест срещу проект за построяване на спортна зала с ледена пързалка в квартала. Спирките в района осъмнаха с разлепено съобщение за събитието. В него се казва, че изграждането на ледена пързалка с две хиляди места ще изисква съхранение на тонове амоняк, който е отровен.

В съобщението е подчертано, че изникването на подобен център ще доведе до нов трафик, защото е предвиден паркинг за 100 автомобила, както и до унищожаване на съществуващата зелена площ. Опасенията на живеещите в „Младост“ 3 са, че спортната зала ще бъде построена твърде близо до жилищните блокове, без да е спазено изискването за 500 м. отстояние.

Законно или не

Пред София Topnovini.bg главният архитект на столицата Петър Диков обясни, че притесненията на хората са „крайно неоснователни“. Той подчерта, че идеята е да се построи зала,която да се ползва основно за спорт за децата.

„Нито има нарушения за отстояние, нито има засегнати зелени площи предвидени по някакви планове. Хората, разбира се, имат право да протестират, защото живеем в демократична държава“, каза архитектът.

Диков обясни, че още през 70-те години мястото е било предвидено за построяване на четириетажен търговски център. Тъй като обаче земята е общинска (собственост е на „Софийски имоти“), се взима решението „общината да не прави бизнес“, а да изгради спортен център, предназначен за деца. Главният архитект обясни, че в годините, в които кварталът е бил строен, строителите на панелните блокове са живели в този парцел.

„Има все още останали някакви незаконни бараки, с които имаме проблем. Някой някога ги е придоби,л според мен не в духа на закона и на правилата, извадил си е нотариален акт за временни строежи и сега водим дела за премахването им“, обясни Диков.

Жителите на „Младост“ скочиха срещу проекта още преди година и половина, когато подробният устройствен план на района беше променен. Проектът на центъра за зимни спортове се появи в новия ПУП. Тогава хората отново протестираха със същите мотиви. Те сезираха и Върховния административен съд. Решението на институцията излезе преди дни, като жалбата беше отхвърлена. Според ВАС исканията на хората са неоснователни. Протестиращите са подали сигнал и до Европейската комисия. За тяхно успокоение главният архитект подчерта, че решение за строителтво все още не взето.

„Има приет подробен устройствен план. Нито има проект, нито е казано дали ще има ледена арена, дали ще бъде някакъв обект, насочен към масов детски спорт от друг вид. Това тепърва ще се обсъжда и ще се решава. Тук изобщо не говорим за строителство, защото строителството е една по-далечна процедура“, каза той.

Пред София Topnovini.bg, досегашният кмет на район „Младост“ Цвета Авджиева каза, че преди време е била проведена среща за казуса между хората и общината. Тогава се е стигнало до разбирателство, след като на хората е било разяснено, че страховете им няма да се оправдаят и всички са си тръгнали от срещата спокойни.

Въпреки това протестът днес показва, че жителите на „Младост“ не са останали със същите нагласи.

Историята

На 29 май 2014 г. Столичният общински съвет взима решение за изграждането на две спортни зали – за зимни спортове и за спортни игрища, върху общински земи в непосредствена близост до 326-ти блок в „Младост-3”.

С решението на СОС е одобрен проект за подробен устройствен план – изменение на план за регулация и застрояване, който предвижда промяна в регулацията на бул. „Ал. Малинов”, като се измества част от трасето на булеварда и се променя  обхвата на застрояването квартала.

Така се появява зала за зимни спортове и зала за спортни игри. Изменението на трасето на бул. „Ал. Малинов” води и до изменение на конкретни улици и кръстовища.

Първи срещу идеята се се обявяват живеещите в блок 326. Те обжалват решението в Районния административен съд в София. На 12 февруари 2015 г. жалбата е отхвърлена и производството по делото е прекратено. Тогава хората дори са осъдени да заплатят на Столична община съдебните разноски.

На 27 февруари те подават жалба до Върховния административен съд, с която обжалват решението на първа инстанция. Жалбата им обаче е отхвърлена.

Препоръката

Петър Диков заяви, че когато дойде моментът, общината ще трябва да организира обществено обсъждане, на което гражданите да имат възможност да кажат мнението, препоръките и забележките си.

„Общината трябва да направи всичко абсолютно прозрачно, гражданите да знаят какво ще се прави точно, кога ще се прави, как ще изглежда. Това са предстоящи процедури“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама