Уникален погребален комплекс показва Археологическият музей в Пловдив (снимки)

15:19, 05 окт 15 / Любопитно 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникалният погребален комплекс, открит през 2012 година на ул. "Г. М. Димитров" в Пловдив, вече е достъпен за посетителите на Археологическия музей в Града под тепетата.

"Гробницата, единствена по рода си в целия свят, е съхранена в напълно автентичен вид и почти без липси. Тя е с една камера, има плоско покритие. Ориентирана е в посока изток-запад. Ограбена е обаче още през античността. Съхранен е само един погребален дар - костена игла за коса. Стенописът в нея изобразява две от евангелските сцени на цикъла "Чудесата на Христос", разказа директорът на музея в Пловдив Костадин Кисьов. Той поясни, че комплексът е част от Южния некропол на Филипопол и датира от 4 век.

Главният реставратор и ръководител на екипа, работил на обекта - Никола Стоянов, благодари на пловдивчани за търпението и на съответните институции за съдействието. По думите му в най-скоро време ще бъде направена презентация на целия реставраторски процес.

"За разлика от музеите в Гърция, където стенописите са представени на изкуствени носители, тук излагаме цяла гробница със стенописи в автентичен вид", подчерта той и разказа, че античният художник, представител на тогавашната живописна школа на границата между езичеството и ранното християнство, е рисувал на "прима виста" с техника "мокро фреско". На двете къси страни на гробницата са изобразени старогръцките букви "Алфа" и "Омега", символизиращи началото и края, а от другата страна има два пауна с "кантарос" между тях като символ на безсмъртието и възкресението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама