Адвокат на обвиняем за трафик на близо 60 кг. кокаин иска да измести делото в София

15:02, 05 окт 15 25 639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Адв. Николай Беров поиска делото срещу клиента му Николай Николов да се гледа не от Русенския окръжен съд, а от Софийския градски съд. Това стана ясно днес по време на предварителното изслушване.

Припомняме, Николов е обвинен, че е участвал в пренасянето на 59 956 кг. кокаин на стойност 2 727 645 лева, заедно с холандския гражданин Корнелис Адианос Питър Йозеф Бренченс.

Днес заседанието започна с коментирането на молбата от другия адвокат на Николов – Венцислав Великов, който е поискал делото да се отложи за след 25 октомври, поради ангажираността му с предстоящите на тази дата местни избори.

Подсъдимият пожела да се ползва от услугите на двата си защитници и не искаше да се даде ход на делото. Това мнение обаче не споделяше прокуророрът Андрей Ангелов, според когото присъствието в залата на упълномощен професионален адвокат осигурява правото на подсъдимия на защита. Това становище зае и съдия Свилен Сирманов, който даде ход на днешното заседание.

По време на него адв. Беров изложи позиция, според която по време на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, които накърняват правото на защита на клиента му.

Първото е, че става дума за обвинение в престъпление, за което в обвинителният акт се твърди, че е извършено в съучастие с чужд гражданин и то в столицата на Аржентина Буенос Айрес. Според адв. Николай Беров това означава, че съдът, който е компетентен да разглежда казуса, е Софийският градси съд. Той поиска делото да бъде изпратено във Върховния касационен съд, който да се произнесе, къде трябва да бъде гледано то.

В случай, че това не се случи, адвокатът заяви, че иска казусът да бъде върнат на прокуратурата за допълнителна работа по него, тъй като в настоящия обвинителен акт не присъства Корнелис Адианос Питър Йозеф Бренченс, нито пък държавното обвинение се е произнесло по някакъв начин за него, а той е сочен като съучастник. Защитата посочи и от разпита на кои свидетели се отказва, ако делото бъде гледано в Русе. Става дума за почти всички, посочени в обвинителния акт, както и за вещите лица. 

Съдията не се произнесе по искането за изпращането на делото във ВКС, за да определят там, кой съд трябва да го решава. То беше отложено за 28 октомври.

В тази връзка, след края на заседанието, в кулоарите на Съдебната палата адвокат Беров заяви пред журналисти, че в следващото ще посочи нови причини, делото да се гледа в София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама