Заведенията ще плащат с 25% по-малко за авторска музика

14:40, 05 окт 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собствениците на заведения и търговски обекти ще плащат с до 25% по-малко за използвана авторска музика. Новите условия са договорени с тристранно споразумение между сдруженията за колективно управление на музикални права "Музикаутор" и "Профон" с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те ще важат през следващите пет години.

Тарифата трябва да бъде одобрена от Министерството на културата и ще влезе в сила от началото на 2016 г. Тя обхваща всичките над 100 хил. търговски и туристически обекта в страната.

Според сдруженията по този начин ще се постигне по-добра събираемост на авторските възнаграждения и ще бъде намален сивият сектор, който обхваща поне 85% от пазара. Едва 10 на сто от заведенията и търговските обекти заплащат за музика у нас. Това нарежда страната ни на последните места в Европейския съюз по събираемост.

Услугите на „Музикаутор“ и „Профон“ ще се предлагат „на едно гише“. Чрез уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама