ТУ - Пловдив, пусна платен прием на задочници по искане на бизнеса

14:12, 05 окт 15 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Техническият университет в Пловдив възстанови платения прием на задочници, съобщиха от учебното заведение и поясниха, че това става по искане на пловдивски фирми, желаещи да обучат свои кадри, без да ги откъсват от производството.

Платен прием се въвежда за четири от най-търсените машинни специалности - "Машиностроителна техника и технологии", "Автотранспортна техника", "Машиностроене и уредостроене" и "Мехатроника".

"Потърсихме начин да отговорим на огромното търсене на специалисти с инженерни специалности от компаниите в Южен централен район", разказа проф. Въльо Николов, заместник директор на пловдивския филиал.

Пет фирми са готови да поемат разходите за обучението на свои работници при условие, че това ще става без откъсване от производството. Според изискванията за придобиване на инженерна бакалавърска степен, задочниците трябва да имат над 50% присъствени часове в университета, спрямо предвидените за редовна форма на обучение, като останалата част от знанията придобиват чрез самоподготовка и ползване на съвременни технически средства за връзка със своите преподаватели. 

"Ако студентите в задочно обучение предпочитат да слушат лекции и да имат упражнения в събота и неделя, нашият преподавателски екип ще се съобрази с това", поясни проф. Николов.

Към задочната форма на обучение на инженери са проявили интерес големи компании от Тракия икономическа зона, защото сега техните стипендианти се обучават в Габрово и Русе, което ги затруднява и откъсва доста от производството.

През учебната 2015/2016 година има възможности да се повтори успешният опит в изнесено обучение на бъдещи инженери. За първи път през миналата учебна година екип от преподаватели обучаваше оръжейници от Арсенал - Казанлък, след като фирмата подписа специален договор за това с Техническия университет - София, филиал Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама