16-годишна ученичка управлява Стара Загора на празника

13:32, 05 окт 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
16-годишната ученичка от Природо-математическата гимназия „Гео Милев” ше управлява Стара Загора днес. По традиция от 19 години насам на празника градът се управлява от новоизбрания кмет на Млада Загора.

Доника Желязкова получи символичния ключ на Общината от врид кмета Йордан Николов.

Тържествата започнаха със Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър". На площада пред общината се състоя тържествен военен ритуал за издигане на националното знаме. За първи път химна на Република България изпълни акапелно гост-солистът Александър Крунев.

„В този изключително тържествен ден, позволете ми от свое име и от името на ръководството на Община Стара Загора да ви поздравя с Празника на града – 5 октомври! Днес с благодарност и признание поставяме цвете пред камъка, дал началото на възобновителния кипеж за въздигането на града от пепелищата преди 136 години! Днес празнуваме техните мечти и въжделения“, каза през стотиците старозагорци на площада Йордан Николов. Той припомни делата на първостроителите, намерили сили и кураж да възродят града от пепелищата преди и благодари на всички онези, дали частица от себе си, за да бъде днес съвременна Стара Загора модерен европейски град.

Петра Мечева - новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" получи златната огърлица и грамота. В нейна чест бе изпята любимата й песен „Ясен месец”.

С почетен знак на Стара Загора бяха удостоени номинираните за званието – балерината Снежана Дескова и народната певица Пенка Павлова.

За участие в тържествата пристигнаха и делегации от побратимените градове Крушевац, Самара и Новгород.

1 500 гълъба и стотици балони полетяха в небето над Стара Загора.

Празничното шествие, с участието на представителите на областната и общинската администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града премина тържествено по централния булевард. Празникът продължава, а кулминацията е големият концерт под наслов „Аз обичам Стара Загора!", който ще започне в 18,30 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама