В Добрич ще е българската премиера на „Доня Алба” от румънския класик Михаеску

12:56, 05 окт 15 / Култура 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънският културен институт в Букурещ, издателство „Персей” и Регионален исторически музей – Добрич представят романа „Доня Алба” от Джиб Михаеску. Книгата излиза за първи път на български в превод от румънски на д-р Христо Боев. Събитието ще се състои на 8 октомври от 18 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков” - Добрич. Романът „Доня Алба” ще бъде представен от преводача Христо Боев и Дияна Боева.

Сравняван с Достоевски и Мопасан, румънският писател Джиб Михаеску успява да пречупи влиянията на руските и френските класици, създавайки в творчеството си мащабна картина на живота в Букурещ между двете световни войни. Роден е на 23 април 1894 г. в Драгашани, Румъния и умира на 19 октомври 1935 г. в Букурещ. Участва в Първата световна война, адвокат е в Кишинев и родния си град. „Доня Алба” е най-значимият му роман, който излиза през същата година, когато умира от туберкулоза на 41 години.

Преводачът д-р Христо Боев е роден в Пловдив. Завършил е английска филология в ПУ "Паисий Хилендарски”. Преподавател по английски в училища, университети и езикови центрове, преподавател по британска литература в ШУ „Еп. Константин Преславски”, симултанен и писмен преводач от и на английски, румънски и български език. Ползва свободно и френски. През 2013 г. защитава в университета "Овидиус", Констанца, Румъния докторат по сравнителна британска и американска литература. Превел е от румънски на български език романа "Адела” на Гарабет Ибрайляну, „Доня Алба” на Джиб Михаеску и „Адам и Ева” на Ливиу Ребряну. Под негов превод предстои да излязат две книги на Йоана Първулеску, която е носител на наградата за литература на Европейския съюз за 2013.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама