Ремонтираме и един военен хеликоптер за 4.5 млн. лв.

12:34, 05 окт 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от хеликоптерите Ми-17, собственост на Българската армия, също се нуждае от ремонт. Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за основен ремонт на вертолета.

Ремонтът на планера, двигателите, редукторите и други части ще струва максимум 4 500 000 лева, става ясно от документите.

От ведомството са избрали да минат по ускорена процедура по директно договаряне. Мотивите за това са, че Ми-17 “е единственото средство с което разполагат Военновъздушните сили (ВВС) на Р. България, притежаващо способности за гасене на пожари в труднодостъпни райони от въздуха”.

“Поради интензивното използване на вертолети Ми-17 в борбата с горските пожари през периода юли-август 2015 г., остатъчният ресурс, с който разполагат вертолетите Ми-17 от състава на ВВС, е силно ограничен. Поради ограничения ресурс, с вертолетите в летателна годност ще се води летателна дейност единствено за подготовка на екипажите от състава на ВВС. За да се избегне загубата на оперативни способности и лишаване на ВВС от най-ефективното средство за борба с пожарите, е необходимо спешно да се ремонтира един вертолет Ми-17”, пишат от военното министерство.

Ремонтът трябва да приключи до 10 месеца и да осигури живот на хеликоптера още 7 години.

По време на летните пожари, бушуващи в Рила, единият от хеликоптерите Ми-17 получи повреда в двигателя. Тогава министърът на отбраната Николай Ненчев поиска допълнителни 2 млн. лв. към бюджета на ведомството си за ремонт на два двигателя на вертолетите.

Тогава той заяви, че прави всичко възможно поръчката да бъде дадена на държавното дружество “ТЕРЕМ-Летец”.

Миналата седмица стана ясно, че вече сме подписали договор с Полша за ремонт на двигателите на съветските МиГ-29.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама