Живко Табаков: След 4 години бургазлии ще имат по-високи доходи, ако туризмът се развие

12:25, 05 окт 15 / Политика 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живко Табаков е роден в Бургас през 1977 г. Завършил е „Управление на хотели и ресторанти“, „Туризъм“ и „Международен Бизнес“. От 1998 година работи в сферата на туризма. Управлявал и консултирал е редица успешни компании. Съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова. Член на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД. Заместник областен координатор и общински председател  на „Движение България на гражданите“ – Бургас. Кандидат за общински съветник от листата на Реформаторския блок. Интервю на Topnovini.bg с Живко Табаков.

Г-н Табаков, предизборната битка вече започна с пълна сила. Вашият коз, както знаем, е превръщането на Бургас и областта в атрактивна и примамлива дестинация в международен мащаб. Как обаче ще се случи това?

- Първата предпоставка за това е да има политическо решение, че туризмът се превръща в основен приоритет за Бургас. Това означава много по-голям бюджет за международна реклама, изграждане на туристическа инфраструктура, заместник-кмет, който да отговаря само и единствено за развитието на туристическата индустрия и целенасочено търсене на инвеститори в този отрасъл. Преди всичко това обаче стои политическото решение на Общинския съвет и кмета, които трябва да постигнат съгласие за съответните бюджетни параметри и стратегически посоки за развитие на туристическата индустрия. Ако това се случи, съм убеден, че около туризма ще се развие цялата икономика на Бургас и след четири години бургазлии ще имат значително по-високи доходи.

Означава ли това, че досега усилията на Община Бургас в тази посока са били недостатъчни?

- Досега усилията на Община Бургас бяха насочени главно към изграждането на инфраструктура и добра градска среда. Това е основата за развитието на силна туристическа индустрия. Аз не критикувам кмета Димитър Николов за посоката, по която се движеше Бургас до момента, но съм на мнение, че в следващия мандат е задължително развитието на Бургас да премине в нов етап. Това е един напълно добронамерен съвет и в същото време е политическо искане, което аз ще отстоявам от първия ден в новия Общински съвет. Към момента с кмета имаме съгласие по голяма част от тези предложения и това беше основната причина да оттегля кандидатурата си за кмет и да подкрепя господин Николов.

По какво още ще ви разпознаят Вашите избиратели? Кои са останалите направления, в които ще работите за просперитета на Бургас и региона? Как ще задържите младите хора?

- Младите хора ще бъдат задържани с работа и високи доходи. Колкото повече работни места се откриват, толкова доходите ще стават по-високи. Затова основните приоритети в програмата на Реформаторския блок са свързани с развитието на икономиката. Моите предложения за развитие и инвестиране в туристическата индустрия засягат много големи отрасли като леката промишленост, селското стопанство, сферата на услугите и търговията. В програмата си говоря за развитие на кварталната икономика и много по-сериозно планиране на развитието на отделните комплекси и населени места в община Бургас. Това е цялостен подход, който цели да превърне кварталите освен в по-добро място за живеене, а и в място за работа. В момента голяма част от икономиката на Бургас е концентрирана в центъра на града. Това трябва да се промени и центърът да остане място за разходки и приятно прекарване. Кварталите са мястото, където трябва да се развива икономиката на града. Ще работя за това през следващия мандат тази тенденция да се промени.

Кой ще бъде Живко Табаков на една от банките в местния парламент? Плаши ли Ви евентуално мнозинство на ГЕРБ?

- Не мисля да се променям. Не приемам ГЕРБ като заплаха, а като възможен партньор. Още преди да започне предизборната кампания аз много ясно заявих приоритетите, от които не бих отстъпил независимо от конфигурацията в следващия Общински съвет. Мисля, че най-добрият вариант за бургазлии е сформиране на дясно управление, в което Реформаторският блок е незаобиколим фактор. Това ще ни даде възможност да осъществим приоритетите си и да ги превърнем в официална политика за Бургас.

В няколко свои изказвания твърдите, че има сериозен недостиг на кадри в сферата на туризма. Вероятно говорите за квалифициран персонал. Ако това е така - как ще промените досегашното положение? Имате ли стратегия и ясна програма?

- Този проблем не би могъл да се реши без подкрепата на държавата и бизнеса. Ще Ви излъжа ако кажа, че като общински съветник сам ще мога да се справя с това. Бургас има добра инфраструктура за производство на кадри в туризма. Имаме два университета и една професионална гимназия, които правят това. След като завършат, тези хора трябва да получават възможност за развитие и добро възнаграждение. Това е от полза и за държавата, и за бизнеса. Този интерес трябва да бъде осъзнат и лично аз през позициите, които заемам, ще направя всичко възможно това да се случи.

За никого не е тайна, че Вие сте съветник на министъра на туризма. Каква ще бъде политиката на министерството спрямо Бургаски регион? Знаем, че ще се откриват офиси по места, за да бъде по-ефективна работата.

- В момента съм в неплатен отпуск заради предизборната кампания. Имам какво да кажа по този въпрос, но ще го направя след изборите, за да не бъда обвинен, че използвам държавната си позиция, за да си правя личната кампания. Със сигурност обаче в мое лице Бургас има много силно представителство в Министерството на туризма.

Ще играете ли честно по време на предизборната кампания? Готов ли сте за компроматна война?

- Досега винаги съм играл честно и съм имал полза от това. Не мисля да променям тази стратегия. Колкото до компроматната война – не мисля, че някой някога е печелил, защото е разпространявал компромати срещу опонентите си.

Какъв е минимумът, който очаквате да получите от доверието на бургаския избирател – Вие и целият Реформаторски блок?

- Имаме потенциал да спечелим повече общински съветници от БСП. Това би бил истинският успех за нашата кампания. Другата цел е да имаме достатъчно гласове, за да се позиционираме като незаобиколим фактор в следващия Общински съвет.

Кой е Живко Табаков извън политиката? Какво е неговото хоби, музикални предпочитания и т.н? Много бургазлии се интересуват и от тези неща.

- Когато имам време, което се случва все по-рядко, обичам да съм със семейството и приятелите си. Разтоварвам се със спорт и приятни разговори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама