Покриват с купол каменната арена в първопрестолна Плиска

12:21, 05 окт 15 / Култура 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С предпазен купол ще бъде покрита Арената (каменната площадка) в първопрестолна Плиска. За това от Регионалния музей в Шумен са обявили обществена поръчка за инженеринг на обекта.

Финансирането е от Министерството на културата в размер на 300 хил. лв. Изготвянето на техническия проект е на стойност 10 хил. лв. , а за технически надзор са предвидени 2 хил. лв.

Съоръжението ще бъде временно и ще може да се демонтира и използва отново. То трябва да е с форма на купол и размери при дългата ос 50 на 40 метра и височина 16 метра. Така ще може да се проучи терена под каменната площадка, където археолозите предполагат, че съществуват по-стари културни пластове.

Куполът трябва да бъде изграден до края на юни следващата година. Фирмата изпълнител ще бъде избрана по критерий икономически най-изгодна оферта.

По време на строителните дейности Националният историко-археологически резерват “Плиска” няма да бъде затварян за посещения.

Фирмата изпълнител на поръчката трябва да се съобразява с изискванията в археологическия резерват, като сред тях са забрана за внасяне на метал детектори и друга подобна техника на територията на старините.

През май тази година правителството отпусна 500 хил. лв. за проучване на Голямата базилика в първопрестолния град.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама