България и Швейцария ще се борят заедно срещу трафика на хора

11:38, 05 окт 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът Меглена Кунева и посланикът на Швейцария Денис Кнобел представиха проект, който двете държави ще изпълняват заедно, за предотвратяване на трафика на хора от България и реинтеграция на жертвите в обществото, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"За съжаление, България се явява една от двете основни държави, източник на трафик на хора в Европейския съюз. Дадохме тласък на много важна политика. Подписахме проект, насочен към българските жертви на трафик. Трафикът на хора е съвременно робство", каза Кунева.

Общата стойност на програмата е 2 239 000 швейцарски франка или малко над 4 млн. лв. програмата предвижда изграждането на два приюта за жертви - един за деца и един за възрастни. Планирано е приютите са бъдат изградени на територията на София. В тях с пострадалите ше работят експерти.

"В рамките на приютите жертвите ще получат медицинска, психологична и правна подкрепа. Повечето български жертви са жени. Трафикът на хора е скрито явление и много голям брой от жертвите остават неидентифицирани. Очакваме координационните дейности да доведат до повишаване на броя на идентифицираните жертви, а обмяната на опит ще позволи придобиване на представа за пътя на жертвите", добави Кунева.

Тя посочи, че приходите от трафик на хора надминават приходите от наркотици. По думите ѝ той се засилва през бежанската криза, но дори и извън нея носи 32 млрд. долара годишно.

„Една жертва носи дългосрочен приход, докато каналджийството носи еднократно печалба. Само през първите 6 месеца през 2015 са постъпили 46 сигнала за жертви. Годишно между 500-550 са идентифицираните лица", обясни Кунева и добави, че Европейският съюз трябва да е основна част от решаването на проблема в Сирия.

Вицепремиерът коментира и антикорупционния закон, който не беше приет от Народното събрание. По думите ѝ плановете силно са се объркаха с това, че финансирането на закона няма да влезе в новия бюджет. Тя подчерта, че изграждането на информационни мрежи и тренирането на хора е ключово.

Меглена Кунева говори и за влизането ни в Шенген. Тя обясни, че България и Румъния могат да влязат в Шенген по въздух, но в последните дни имало големи основания за притеснение.

"На 8 октомври е заседанието на министрите на вътрешните работи. Това е труден момент за шенгенската политика. Не преставам да поставям този въпрос, но се минава през Съвета по вътрешни работи. Следващата възможност да се говори е на ниво Европейски съвет", посочи Кунева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама