Москов: В Здравната каса ще има коренна промяна (обновена)

10:36, 05 окт 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени, каза здравният министър Петър Москов по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Москов уточни още, че проектът за основния пакет в здравеопазването вече е готов. Той е предвиден за пациенти в тежко състояние.

"Не делим в пакетите нещата на това заболяване и другото заболяване, а го делим на състояние", уточни той. По неговите думи пациентите няма да бъдат ощетени. Чрез този пакет тежките, инвалидизиращи заболявания, тези, които са свързани със заболявания на децата ще имат по-ефективна, качествена и добре заплатена медицинска дейност, допълни Москов.

Клиничната пътека се определя според състоянието на болния и така той може да попадне в основния или в допълнителния здравен пакет. Това означава, че пациентът може бъде приет веднага в лечебно заведение или приемът да бъде планиран в рамките на месец, обясни министърът.

Той уточни, че планираният прием има своя горна граница, примерно месец или два, в рамките на които болният трябва задължително да бъде приет в избраната от него болница.

Москов беше категоричен, че касата ще издържи финансово остойностяването на тези пакети. "Отлагането във времето на лечение на определени заболявания ще даде възможност за пълноценното финансиране на състояния, които изискват моментално лечение и то с все по-нова и скъпа апаратура", добави той.

Относно заплащането на лекарства от касата, Москов подчерта, че "термин надлимитна дейност не съществува". "Целият процес на рамковият договор, включително и методиката за цените беше извървян и имахме пълното съгласие на гилдията и на ръководството на касата за това", каза още той.

Здравният министър даде пример с големите болници като "Св. Анна", "Пирогов", "Св. Георги", "Св. Екатерина", които се съобразяват с възможностите на НЗОК. По неговите думи в малките населени места едва ли има по-голямо количество пациенти, отколкото в "Пирогов", които струват по-скъпо. В тази връзка Москов каза, че "купонът свърши" и правилата и наредбите трябва да се спазват от всички. Задължителните отстъпки за НЗОК от фармацевтичната индустрия са в полза на касата, заяви той. В позитивната листа ще има медикаменти, за които пациентите няма да плащат повече от 50% от стойността им.

Във връзка със злоупотребите в здравната система, Москов каза, че работата им с прокуратурата и с ДАНС през последните шест месеца са довели до конкретни резултати. Той обеща, че до края на месеца Министерството на здравеопазването ще даде още примери за установени злоупотреби и отнети разрешителни на лечебни заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама