Соломон Паси прогнозира разделяне на Сирия

08:11, 05 окт 15 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Башар Асад остане на власт в Сирия, съвсем възможно е в следващите години да наблюдаваме разделяне на държавата, прогнозира в ефира на "Нова" Соломон Паси. По думите му, страната ще бъде парцелирана между Турция, Русия и западните сили.

 

Според Паси целта на Русия, която в момента удря по опозицията на диктатора Асад под предлог, че бомбардира "Ислямска държава", цели да създаде мощно военно присъствие в Средиземно море.

"Държавата не може да се справи с мотористите, как ще се справи с хиляди бежанци", запита още Паси.

 

И предложи три стъпки, които да ни помогнат да се справим с бежанския натиск - подбор на мигрантите - например да искаме тези, които вече знаят български. Втората стъпка е лагер за адаптация. "Трябва да кажем на тези хора "Елате, вземете и семействата си, но оставете бурките там", посочи още Паси.

 

И допълни, че е нужно да се правят огради по границата, за да може да се насочват бежанците към пунктовете, където да бъдат регистрирани.

 

Той посочи още, че Турция, на чиято територия вече има над 2 милиона бежанци, се държи като "отговорен партньор", като ги държи и не ги пуска към България и Европа.

 

Да поставим критерии за бежанците, които идват в България, предложи и експертът Алекс Алексиев - например, християните в Сирия, които вече са изчезваща група. 

 

"Проблемът в Сирия може да бъде решен, ако се действа обединено. А за да се случи това, Европа трябва да има военни сили, каквито тя всъщност няма. Америка сама по себе си има достатъчно сили, но този президент Обама никога няма да позволи сухопътна операция. Путин също няма такова намерение и това, което прави сега, няма да реши въпроса", каза Алексиев пред bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама