Плевенски акордеонисти отвяха конкуренцията на конкурс в Италия

06:54, 05 окт 15 / Култура 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музиканти от Плевен се представиха отлично на 26-и Международен конкурс за акордеонисти вариете и класика, проведен от 25 до 30 септември в град Ланчиано, Италия. Това съобщи преподавателят по акордеон в училището по изкуствата „Панайот Пипков“ Ценка Тодорова.

Тя уточни, че на конкурса за първи път участват изпълнители от България, които представят школата по акордеон към музикалното училище в Плевен. Това бяха преподавателите Румен Тодоров и Ценка Тодорова, и техните ученици – Дейвид Иванов, Александър Величков и Гергана Бориславова.

Гергана участва в надпреварата при най-младите музиканти във възраст до 12 години. Тя се яви в категория класика/ вариете – солисти и заслужено зае първото място с актив от 97 точки при 100 възможни. Младата надежда на плевенската музика отвя 17 участници от Русия, Китай, Беларус и Литва.

В категория вариете: джаз, танго, фолк – солисти до 18 години, първите две места отново бяха спечелени от наши представители: Александър Величков извоюва първото място с бал от 96 точки, а Дейвид зае второто с 94.

„В град Ланчиано традиционно се събират най-добрите педагози, композитори и изпълнители на акордеон, баян и бандонеон от цял свят. Там е най-голямата конкуренция в Западна Европа. Представя се изключително голямо разнообразие от изпълнителски категории, като всяка от тях има различни изисквания за стил и времетраене на репертоара“, сподели Ценка Тодорова.

Президент на конкурса и председател на журито е световно известния композитор и виртуозен изпълнител, диригент, учител, музикален и обществен деец, заслужил артист на Украйна, носител на множество музикални награди, включително международната „Coupe Mondiale“ - Владимир Зубитски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама