Над милион души ще посетят Франкфурт за Обединението на Германия

23:20, 03 окт 15 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По случай навършването на 25 години от обединението на Западна и Източна Германия мегаполисът Франкфурт на Майн се превърна в център на официалните чествания на националния на страната. Над 1 000 000 гости се очакват днес да посетят по този повод града на река Майн, съобщава БНР.

Основните вероизповедания в Германия - християни, юдеи, мюсюлмани и будисти участваха с тържествена меса „Любов без граници“ в историческата катедрала „Свети Бартоломей“ в града. С нея започнаха официалните тържества, посветени на 25-годишнина от обединението на Германия. Символичен домакин бе министър-председателят на провинция Хесен Фолкер Буфие.

На месата всички представители на религиозните общности говориха за необходимостта да живеем в мир, а хората, изповядващи различни религии, но живеещи в Германия – да имат респект към различните и да уважават законите и традициите на държавата.

В църковната меса и в официалното честване в операта, където тържествено слово произнесе федералният президент Йоахим Гаук, присъстваха още канцлерът г-жа Меркел, министри от правителството, конституционните съдии, министър-председателите на почти всички федерални провинции.

Очакван акцент в изказването на президента Гаук беше мирната революция преди 25 години, довела до обединението на двете части на разделената след Втората световна война Германия и изпитанията, пред които сега тя е изправена – бежанската вълна, заляла страната като най-привлекателна със социалните си придобивки и възможност за реализация. Същевременно обаче и президентът Гаук, и религиозните лидери, които говориха преди него, поискаха взаимна търпимост и респект на всички хора, които искат да живеят в Германия.

Довечера Бранденбургската врата ще е център на всенародните тържества, където се очакват популярни и известни изпълнители от преди 25 години и днес, а така също и спектакъл от фойерверки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама