Българи зад граница си помагат във Фейсбук и не само

21:39, 03 окт 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Фейсбук е мястото, което опровергава максимата, че българите зад граница не са особено добронамерени към сънародниците си, които търсят късмета си в чужбина. Доказателство са десетките групи в социалната мрежа, в които българи си помагат - дават съвети, дори търсят и намират работа.

В групите може да се открие безценна информация, до която е трудно да се стигне с ровене в официалните сайтове на институциите в съответната страна – осигуряване, документи, изгодни планове на мобилни оператори, евтини самолетни билети. Всичко, с което можете да се сблъскате на чужда територия. Често мрежата се използва дори за запознаване и организиране на срещи. Разбира се, отделя се достатъчно внимание и на новините от България, и от съответната страна.

В последните седмици не липсват и въпроси около затворените граници заради бежанците – препатили споделят мнение за най-добрия маршрут и т.н.

Повечето групи са затворени, но проблем за приемането на желаещите няма.

Не са малко и справочниците, които българи издават за българи, които ще се установят в съответната  страна.

В Германия предстои да излезе "Информационен справочник за българите в Бавария 2016". Вече има такъв за 2015.

Той ще включва полезни съвети и подробна актуална информация за българската общност в Бавария -  актуални координати на български специалисти - лекари, зъболекари, адвокати, счетоводители, застрахователи, преводачи, заведения, магазини, транспортни фирми и агенции, онлайн магазини, фирми за услуги в различни области, учреждения, дружества, групи и организации.

Справочникът ще излезе през първото тримесечие на 2016 г. и ще се разпространява безплатно. Автор е Нина Каменова.

Има е други примери, като Пътеводител за български и румънски граждани в Дуисбург, Пътеводител за живот и работа в Германия и много други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама