Над 50 възстановчици показаха точен мерник с реплики на старинни оръжия

20:31, 03 окт 15 25 1174 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 участници от различни военно-патриотични клубове в страна се включиха в проведения днес Втори национален турнир по стрелба с предно пълнещо оръжие. Домакин и организатор на събитието, което се проведе в Стрелбищен комплекс „Рекар“, бе Военно-историческия клуб „46-ти пехотен добрички полк“ – гр. Добрич.

Участваха възстановчици от София, Велико Търново, Русе, Плевен, Варна, Шумен, Велики Преслав, Етрополе и др. Те бяха облечени в униформи и носии от периода, с оръжие от който стреляха. Дисциплините, в които се надпреварваха състезателите, бяхастрелба с кремъчен пистолет, кремъчна пушка, капсулен пистолет, капсулна пушка и капсулен револвер. ВИК „46-ти пехотен добрички полк“ демонстрира и бойни умения с шашка.

Председателят на клуб „46-ти пехотен добрички полк“ д-р Добрин Добрев приветства всички, като пожела успешно представяне, безаварийна стрелба и всички да си тръгнат от Добрич със спомен, който винаги да ги кара да се върнат тук. Участниците бяха поздравени и от полковник о.з. Агоп Казазян – председател на национално дружество „Традиция“.

Тези турнири в Европа имат повече от 100-годишна история, но у нас това движение се е развило отскоро, като обхваща любителите на военната история, обясни д-р Добрев. Стреля се със съвременни реплики на тези оръжия.  Една от целите на участниците е да напомнят на нашите съвременници за достойното минало на нашите деди, за тяхното достойно поведение и техния героичен живот, което да даде добър пример на сънародниците ни, каза още той.

Интересни са фитилните пушки, които са още от времето на поробването на България от османците, както и оръжията от времето на Наполеоновите войни. Според  д-р Добрев, най-интересни и най-близки до нашето сърце са оръжията на нашите национално-освободителни борби.

Еволюцията на пушките представи Върбан Минев от Велико Търново. Първата фитилна пушка, която се пуска масово в края на 13-началото на 14 век, е т.нар. пищал. Тръба, която се пълни с барут, поставя се куршумът и с фитил се пали, но не е с особено точен прицел, обикновено е за 10-20 метра точност. Еволюцията на огнестрелните оръжия преминава през следващата пушка с полуавтоматично запалване, с пусков механизъм. Зарежда се по същия начин, а когато запаленият фитил докосне барута, следва изстрел. С нея вече има прицелване, може да се води стрелба на дистанция 100-150 метра. Следващият тип е оръжието с кремъчен механизъм. Искрата, която пали барута, се създава от самия кремък. Около началото на 18 век се въвежда т.нар. капсулен механизъм. Поставя се миниатюрен капсул, водонепромокаем. Горивният барут е прибран  в камерата и по всяко време пушката може да възпроизведе изстрел. Така се стига до т.нар. патронни оръжия, където капсул-възпламенител, барут, куршум са в един, обикновено, месингов цилиндър, който бързо се сменя, разказа Минев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама