Системата за издаване на превозни билети за дървесина ще спести 6 млн. лв. на държавата

19:37, 03 окт 15 / Политика 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
17 хил. лв. е вложила държавата в разработването на информационна система за издаване на превозни билети за дървесина. Въведената система беше представено днес в Габрово пред министър-председателя Бойко Борисов, министърът на земеделието Десислава Танева и нейния заместник Георги Костов.

Министър Танева обясни, че разработването на новата информационна система ще спести на държавата 6 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че въвеждането на системата ще намали незаконната сеч и контрабандата. Според данни на Изпълнителната агенция по горите откраднатата дървесина годишно е между 40 и 100 000 куб.м По думите на зам.- министъра на земеделието Георги Костов средната цена на дървесината е в момента е 60 лева за куб.м. Костов обясни, че системата е свързана с Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт. Така двете институции имат възможност да следят всеки частник какво количество дървесина плаща и какво отчита като приходи и разходи.

,,Десетилетия наред се говори как се краде дървесина, как безразборно се сече гората, как фирми на тази или онази партия, на този или онзи олигарх, секат гората. За радост колегите в Министерство на земеделието положиха огромни усилия с това, което направиха. От днес системата работи в това предприятие, а от първи декември ще е задължително за всички горски предприятия' , каза Борисов.

Скоро всеки гражданин, виждайки камион, превозващ дървесина, ще може да провери в системата номера и при нередност да сигнализира на телефон 112. По думите на Борисов до месец системата ще бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама