Бъчварова иска още 21 млн. лева за МВР

16:25, 03 окт 15 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С проект на постановление на Министерския съвет вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова иска актуализация на бюджета на МВР за 2015 г. с 21.3 млн. лв. Документът е публикуван на портала за обществени консултации на Министерския съвет strategy.bg.

Средствата са за обезщетения по Закона за МВР и Кодекса на труда (КТ) на служители с прекратени правоотношения към 31 август тази година.

С утвърдените разходи по показател „Персонал” по бюджета на МВР за 2015 г. не могат да бъдат осигурени необходимите средства за изплащане на задълженията към тази дата за обезщетения по ЗМВР и КТ на служители с прекратени правоотношения, а с постановлението ще се даде възможност тези средства да бъдат осигурени, уверява министърът.

Неизплащането на задълженията за обезщетения е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР в зависимост от съдебните решения.

„В този смисъл непредприемането на действия за решаване на проблема относно разплащането на задълженията към 31.08.2015 г. за обезщетения по ЗМВР и КТ на служителите с прекратени правоотношения, може да доведе до допълнително напрежение сред служителите на МВР“, се казва още в доклада на Бъчварова.

Повече от половината от поисканите пари са предвидени за обезщетения на служители по програма „Противодействие на тежката и конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред” - 14.3 млн. лв.

За пенсионирани митничари и служители на „Гранична полиция“ са предвидени допълнително 1.6 млн. лв. За пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации ще бъдат отпуснати още 3,6 млн. лв. 1.7 млн. лв. са предвидени за администрацията и по-конкретно работещите в областта на управлението и координацията на системата на МВР.

Според приетия в края на м.г. бюджет за 2015 г., министерството трябва да получи 1, 03 млрд. лв. От тях близо 936 млн. лв. са заделени за заплати и осигуровки, почти 83 млн. лв. – за издръжка на ведомството и близо 13 млн. лв. – за капиталови разходи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама