Природозащитници настояват да бъдат затворени зоологическите градини

13:54, 03 окт 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По случай Световния ден на животните столичани проведоха протестно шествие срещу ескалиращото насилие върху животни. Пред сградата на Народното събрание десетки недоволни настояха да бъдат затворени съществуващите зоологически градини и да бъдат превърнати в спешни центрове за лечение на диви животни и птици. Сред другите им искания са спешна промяна на вече съществуващия Закон за защита на животните.

Според природозащитниците трябва да се преустанови незабавно задържането на кучета в "приюти", които не отговарят на изискванията за хуманно отношение към животните и по същество представляват "концлагери" за животни. Протестиращите искат и стриктно спазване на метода "кастрирай и върни" спрямо бездомните кучета и контрол над търговията и изоставянето на домашните с цел изчезване на явлението "куче без дом".

Организаторът на шествието Йоана посочи още, че е необходима законова промяна, която да възспре отглеждането на животните с цел добив на кожи.

„Гледат се в безумни условия и когато дойде времето, ги убиват по най-жесток начин. Независимо колко хуманно се нарича, убийството си остава убийство“, казва Йоана.

Призивът ѝ към гражданите е да преосмислят отношението си изобщо към животните, тъй като те са тук преди нас.

„Ние сме част от природата и те са част от нея. Ние всички заедно трябва да живеем в унисон. Никой не е по-важен от другия. Всяко нарушаване на естествения ред на нещата вреди и на нас – хората, а и на цялата планета“, допълни организаторът на протестното шествие.

Със специален пърформанс активистите демонстрираха как изглежда жестокостта срещу животните във впечатляващо гротескна сцена, в която хора, оцапани в кръв и в клетки, играят животни, които биват убити и одрани.

Протестът на столичани е само ден след като стана ясно, че в България ще заработи зоополиция. Предвижда се полицаите да работят по случаи на осакатяване, убийство или боеве с животни, а също и престъпления, при които стопаните не упражняват контрол над любимците си и те нанесат средна или тежка телесна повреда на други хора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама