Георги Колев: Промените в Конституцията са дискриминация

12:41, 03 окт 15 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промяната в Конституцията, която предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, е дискриминационна. Това заяви на семинар председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, цитиран от "Правен свят". По думите му дискриминацията се състои в правилото след разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии съдийската да се председателства само от шефа на Върховния касационен съд (ВКС). По закон председателите на ВКС и ВАС са равнопоставени.

Решението на казуса, според Колев, е в основния закон да се запише, че председателстването на съдийската колегия е на ротационен принцип.

"Не става въпрос лично за мен, а за длъжността на председателя на ВАС. Лично аз считам, че промените, ако бъдат приети, ще засегнат следващия ВСС, т.е. по никакъв начин няма да ме касаят лично, защото моят мандат изтича след две години" , каза Колев.

Председателят на ВАС уточни, че приема част от промените, например, разширяването на правомощията на Инспектората. Измененията ще дадат правомощия на инспекторите да проверяват магистратите за конфликт на интереси .

"В момента се правят опити нормативно да се конституира т.нар. антикорупционно бюро. Въпросът е дали магистратите ще попаднат в обсега на проверките му. Ако е така, те ще бъдат подложени на неприемлив двойствен режим – два различни органа да ги проверяват за едно и също нещо", заяви Георги Колев. 

По отношение на тайния вот при кадровите решения на ВСС Колев смята, че трябва да се запази. Макар че предложението това гласуване да стане явно бе зачертано в редактирания проект, гласуван на първо четене от парламента, депутати от Реформаторския блок вече внесоха предложения това правило да залегне в основния закон. Според Георги Колев обаче е доста спорно дали подобни предложения изобщо са приемливи, след като излизат от "първоначалната рамка". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама