ЦИК: “Кой уши байрака“ на турски не е нарушение

10:38, 03 окт 15 / Политика 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила вчера, че изпълнението на възрожденската песен „Кой уши байрака“ на турски по време на предизборен митинг на ДПС не е нарушение. Това става ясно от публикуваните решения на комисията.

Те са обсъдили сигнал срещу ДПС и по-конкретно лидера на партията Лютви Местан от 41 депутати от повечето парламентарни групи, включително ГЕРБ и БСП, че на мероприятието е нарушена забраната за агитация на чужд език.

„Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство“, се казва в решението.

Председателят на ЦИК обаче ще състави поредния акт на Местан за агитация на турски език. От записа на събитието се вижда, че в края на речта си той преминава на турски език и открито призовава за подкрепа за партията на 25 октомври.

Това, според ЦИК, нарушава разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс, която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности.

„Несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване“, обобщават от изборната комисия.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Местан вече има над 10 постановления за глоби от по 2000 лв. За огитация на чужд език. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама