Теменужка Петкова: Докладът от проверките на електроразпределителните дружества ще е готов до дни

09:08, 03 окт 15 / Политика 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докладът на Министерството на енергетиката, който представя резултатите от проверките за готовността на електроразпределителните дружества за зимния период, ще бъде оповестен следващата седмица. Енергийният министър Теменужка Петкова лично е посетила и трите дружества. В студиото на Нова телевизия Петкова обясни, че превенцията е най-важното нещо, за да не се допуска ситуацията от миналата зима, когато десетки населени места останаха без ток продължително време.

„Подготвяме препоръки и матрица на рисковете, за да имаме единна система на действие в подобни ситуации“, каза енергийният министър. Тя заяви, че през новия зимен сезон очаква сметките за отопление на гражданите да са значително по-ниски. Теменужка Петкова коментира и либерализацията на пазара, като обясни, че това е стъпка, която отдавна е трябвало да се случи в България.

"Проблем е, че либерализацията на пазара още не е реализирана, защото системата работи в рамките на една регулация, която създава дисбаланса в енергийната система. Тарифният дефицит, който Националната електрическа компания (НЕК) реализира е 1 млрд. и 400 лв.", каза Петкова. По думите й либерализацията първоначално ще завиши цените на тока, след което ще спаднат рязко.

Енергийният министър каза още, че министерството, заедно с потребителските организации изработва промени в Наредбата за топлоизмерването.

„Промените ще елиминирата някои от проблемите, които предимно притесняват потребителите“, каза Петкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама