Добрич е сред областите с най-висока престъпност

08:53, 03 окт 15 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Област Добрич се нарежда сред регионите с висока престъпност, показва изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие” , което ще бъде представено в началото на ноември 2015 г. В него за първи път се анализират показатели за сигурността и правосъдието на областно ниво.

Според данните на ИПИ, регистрираните престъпления в област Добрич срещу собствеността на 100 000 души от населението е 89,9, с което се нарежда сред регионите с най-висока престъпност. Областта е на второ място по най-лоши показатели по отношение на престъпленията срещу личността. В региона регистрираните такива престъпления са 7,5 на 100 000. С по-лоши резултати е само Монтана, където показателят е 8,7 на 100 000. За сравнение, в столицата този показател е 7,2, а в Смолян – 1,8. В същото време натовареността по щат на наказателните съдии в областта е една от най-ниските – под 6 дела за разглеждане на месец.

Анализаторите отчитат интересна зависимост между данните за престъпността и работата на съдебната система на местно ниво, от една страна, и икономическото развитие, от друга. Колкото по-развита икономически е една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на съдебната система, така и при регистрираните престъпления срещу личността и собствеността.

Така например, най-развитата икономически област - София (столица) - е с най-лоши показатели в сферата на сигурността и правосъдието. Областите София (столица), Благоевград, Бургас и Варна са в дъното на класацията за сигурността и работата на местната съдебна власт, но пък са с едни от най-високите оценки за икономическо развитие. От друга страна областите Кърджали, Смолян, Силистра и Ловеч се характеризират с ниска престъпност и относително ефективна местна съдебна система, но слабо икономическо развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама