Общинитe Самуил, Цар Калоян и Кубрат са с най-висока смъртност в Лудогорието

08:41, 03 окт 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините Самуил, Цар Калоян и Кубрат са с най-висока смъртност в Лудогорието. Това показват предварителните данни на Регионалната здравна инспекция в Разград, получени при обработка на демографските показатели за миналата година.

Според анализа, смъртността в тези общини е съответно 19.96, 19.54 и 19.52 на 1000 души. В останалите общини от областта е регистрирана смъртност със стойности близки до средната за страната. Общата смъртност на населението през 2014 г. в Лудогорието е 16.3 промила.

Данните за областта сочат, че 58.38% от починалите са в селата, а 41.62% в градовете на област Разград. Смъртността продължава да бъде по-висока при мъжете, отколкото при жените - съответно 51.87% при 48.13%. Средната продължителност на живота за последните три години в региона е 72 години, като при мъжете е 69 години, а при жените 76 години.

При анализа на смъртността се отчита високия дял на болестите на кръвообращението. На второ място са онкологичните заболявания, а на трето - болестите на дихателната система.

Сред основните причини за нарастване на общата смъртност в региона през последните години са рискови фактори, свързани с начина на живот на населението - тютюнопушене, нерационално хранене, хиподинамия, стрес и др.

Най-тревожни са данните за детската смъртност, се посочва още в анализа на Регионалната здравна инспекция.  При показател 7.3 промила в национален мащаб, смъртността в област Разград е 8 промила.

Основните причини за настъпването на смърт при децата са състояния в периода на бременността, следвани от вродени аномалии. Най-често това са деца на майки, които не са посещавали женска консултации, без личен лекар и непълнолетни по възраст.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама