София ще протестира срещу насилието над животни

08:25, 03 окт 15 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Несъгласието си с ескалиращото насилие върху животните, унищожаването на естествените им местообитания и недостатъчния контрол от страна на държавата ще демонстрират днес столичани пред Народното събрание.

Датата на протеста не е случайна - днес е Световният ден на животните. Гражданите, които ще участват в демонстрацията заявиха и конкретните мерки от държавата, за които настояват.

- Стриктно спазване на Закона за защита на животните от ресорните министерства, агенции и организации и контрол за следването му от гражданите.

- Адекватни и бързи мерки от страна на МВР, Съд и Прокуратура, както и от другите ресорни министерства за предотвратяване на насилието над животните, както и адекватни и бързи производства, при установени вече случаи.

- Прекратяване на изграждането на нови зоологически градини и преобразуване на настоящите в резервати и спасителни центрове за пострадали диви животни и птици.

- Да се преустанови незабавно задържането на кучета в "приюти", които не отговарят на изискванията за хуманно отношение към животните и по същество представляват "концлагери" за животни.

- Стриктно спазване на метода "кастрирай и върни" спрямо бездомните кучета и контрол над търговията и изоставянето на домашните с цел изчезване на явлението "куче без дом".

- Подобряване на условията за живот в общинските приюти

- Намеса на властите за незабавно прекратяване на незаконната и опасна практика на злоупотребата с чифтокопитни животни и използването им за движение в рамките на градовете.

- Да се преустанови със закон бизнеса с добив на кожи като производство в България.

- Да се преустановят с промяна в Закона за лова легитимните убийства на кучета и котки и разрешената в този закон жестокост за целите на опазване на дивеча.

Протестът на столичани е само ден след като стана ясно, че в България ще заработи зоополиция. Предвижда се полицаите да работят по случаи на осакатяване, убийство или боеве с животни, а също и престъпления, при които стопаните не упражняват контрол над любимците си и те нанесат средна или тежка телесна повреда на други хора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама