Откриват лова на диво прасе в Шуменско

08:21, 03 окт 15 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ловът на диво прасе започва от днес. Сезон за едър дивеч e открит в цялата страна, а голяма част от ловните дружинки в Шумен също ще се включат в преследването на диви прасета.

„Около 20 от всички 29 дружинки ще участват, другите са главно полски и при тях този дивеч не обитават ловните им полета”, обясни за Topnovini.bg зам.-председателят на Ловно-рибарско дружество (ЛРД) „Сокол” Харизан Харизанов.

Той разясни, че диво прасе може да се ловува само с групова ловна бележка.

„Това означава, че минимум 8 души могат да ловуват, максимумът е 20”, каза той и допълни, че ако има над 20 души, се издава втора бележка. Тя се взема от офиса на ловното сдружение и важи само за един ден.

„Всички ловци чакат този момент”, заяви Харизанов и обясни, че според данните тази година ще има доста дивеч.

„Една от причините да има е, че се засили дисциплина по отношение охрана на полетата от бракониери. Другата по-важна причина е, че всички осъзнаха ползата от грижата и храненето на животните”, каза зам.-председателят на ЛРД"Сокол" и добави, че дружеството е осигурило над 35 тона царевица за хранене на дивеча през зимния период.

„От ловните дружинки разнасят тази храна на определни места по ловищата и животните свикват да ходят там постоянно”, каза Харизанов.

Ловът на диво прасе изисква и различно оръжие от това, използвано до момента за прелетен дивеч.

„За прелетния дивеч се използват гладкоцевни пушки, докато при глиганите може да се ловува и с карабини с нарезна цев. Кучетата, които се използват, също са различни”, каза Харизанов и обясни, че за разлика от кучетата птичари, които само показват къде е птицата, тези за прасе са специално обучени, за да гонят дивеча.

„Екшънът е невероятен. Ловците са се подредили на пусия, обикновено се прикриват зад дърво. Изведнъж отнякъде се чува лай, някакво трополене, хвърчат клони и ако си късметлия – виждаш прасето. Ако не си – чуваш как съседите около тебе гърмят и ти само се ядосваш”, разказва ловецът.

Той допълни, че освен емоционален, ловът е и много рисков.

„Раненото животно налита натам, откъдето е дошъл изстрелът. Затова е важно да си намериш подходящо укритие”, каза Харизан Харизанов и отбеляза, че понякога по-едрите мъжки прасета може да достигнат тегло над 200 кг.

Ловецът разказа за среща с такова прасе, в което по-късно са открили сачми от предишен лов.

„Възможно е едно животно да преживее няколко отстрела”, каза Харизан Харизанов и обясни, че когато бъде ранен дивечът, той търсел вода или кал. Лягал там и след известно време раната се затваряла, ако не била смъртоносна.

Харизан Харизанов заяви, че е изготвен и график, по които ловните надзиратели на сдружението ще проверят ловните дружинки за билети и удостоверения, както и дали облеклото им отговаря на изискванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама