Уикенд в столицата - "Кинофабрика", на театър и фотоси от изложбата "Преоткрий България"

20:27, 02 окт 15 / Култура 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С настъпването на октомври културният календар на столицата се оживи от събития и отново гарантира разнообразни и интересни почивни дни. Особено приятно събитие за киноманите тази седмица е "Кинофабрика — Непотребни истории от вчерашния ден". В рамките на събитието Чешкият културен център ще представи документални филми, заснети преди и след 1989 г. Прожекциите ще бъдат придружени с дискусии и разговори със създателите им. Съботната програма на фестивала предвижда четири прожекции - „Дишай“, „Черната хроника“, „Фермата“ и „Стената“. В неделя може да гледате „Когато ни нападне империализмът“, „Дом No 8“ (из живота на олигофрените) и „Като на кино“.

Националната филмотека, фондация „Увалиев“ и кино „Одеон“ ви канят на „Филмова седмица на Петър Увалиев – връстник на българското кино“. Събитието е в чест на 100-годишнината от рождението на видния български интелектуалец. Като емигрант той работи в британската филмова индустрия в продължение на повече от 20 години. Като продуцент, сценарист или режисьор участва в създаването на 24 филма, сред които са "Фотоувеличение", "Клевета", "Милионерката", "Непознат вкъщи" и др. Сътрудничи с творци и актьори като Микеланджело Антониони, Карло Понти, Антъни Аскуит, София Лорен, Джералдин Чаплин, Марчело Мастрояни, Питър Селърс, Дърк Богард, Джеймс Мейсън . Три от филмите в панорамата ще бъдат прожектирани за първи път у нас.

Потайностите на София ще видят посетителите на фотоизложбата „Преоткрий България“. Експозицията е подредена на “Mоста на влюбените” зад НДК. Фотографи, журналисти и пътешественици, подпомогнати от археолози и учени, от пет години насам преоткриват добре забравени неизвестни исторически паметници в България. Тази година фокусът е върху две софийски забележителности – раннохристиянския некропол под базиликата „Света София“ и римския мавзолей в квартал „Лозенец“.

Автори на фотосите са Иван Василев, Тихомира Методиева и Евгени Димитров, с гостуващо участие на Валери Захов и Валентин Захариев.

Новият сезон стартира и за любителите на театралното изкуство. До края на годината Народният театър кани столичани да посетят постановките през почивните дни на достъпни цени. Всеки зрител може да купи от 3 до 10 броя билети за съботните и неделни спектакли на трите сцени на театъра до 31 декември. Билетите „Заедно на театър – 1" са на цени от 8 и 10 лв. за Голяма сцена, 8 и 6 лв. за Камерна сцена и 6 лв. за Сцена на IV етаж. Тази събота може да гледате спектаклите „На ръба“ и „Ръкомахане в Спокан“, а в неделя – отново „На ръба“ и „Аз плащам“.

Независим театър в столицата представя в събота „Аладин“ - мюзикъл за деца и възрастни. Мюзикълът „Аладин” е съвременна, модерна интерпретация на приказката „1001 нощ“. Амбицията на участниците е да представят не само аудио-визуално шоу за зрителите, но и едно по-дълбоко и мотивиращо послание за вярата в собствените възможности.

На 3 октомври балет „Арабеск“ ще представи спектакъла „Пепеляшка“. Постановката  завладява и очарова с много смях и изненади, поднесени от хореографа Мариана Крънчева . Ефектната сценографията е на Екатерина Енева, красивите костюми на Цветанка Петкова-Стойнова и магията от визията на Никола Налбантов. 

В спектакъла ще участват познати и любими танцьори на Балет „Арабеск” - Таня Кацарова, Ангелина Гаврилова, Виктория Петрова, Марина Попова и Петя Колева, Стефка Табакова, Андрея Андонова, Мария Касабова и др.

Още едно събитие в съботната вечер е по покана на НДК. Премиерата на спектакъла на Майкъл Флетли, Lord of the Dance : ''Dangerous Games'' е от 20.00 ч. Талантливият танцьор, хореограф, режисьор и продуцент Майкъл Флетли, който превърна Lord of the Dance в най-гледания танцов спектакъл в света, отново залага в новата постановка на сагата за борбата между Доброто и Злото. Музиката, ефектите и фантастичните елементи само подчертават изключителното изпълнение на солистите и останалите танцьори от трупата в ''Dangerous Games''.

С настъпването на есента дойде времето и за традиционния софийски базар на грамофонни плочи. Всеки, който иска да освежи колекцията си от винили, да остави някоя плоча или просто да поговори за хобито си със съмишленици е поканен в неделя в безистена срещу Съдебната палата.

Един от любимите спектакли на столичани - „Секс, наркотици и рокендрол“ ще се играе в Независим театър в неделя. В постановката отново ще видим Асен Блатечки в 10 различни образа, прекъсвани от здрав рок, изсвирен на живо от Христо Намлиев, Виктория Керин, Яна Каменова, Темелко Темелков и Светослав Неделчев.

С настъпването на октомври започва и театралната детска школа в столицата „Приказка без край“. Малките участници ще се потопят в тайните на театралното изкуство. Ще развиват своите артистични умения, ще се превъплъщават в различни образи и ще изпълняват разнообразни актьорски задачи. Децата ще се занимават с актьорско майсторство, сценична реч, сценична пластика и още много важни инструменти за овладяването на актьорската професия.

Освен това ще развиват и полезни умения като правоговор и дикция, пластичност, правилна стойка, ритмичност, въображение, съобразителност. В творческа атмосфера и в средата на свои връстници децата ще могат да се освободят от притесненията си от сценично представяне, да поиграят и да разгърнат своите възможности за себеизразяване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама