Противопожарните служби на Русе и Гюргево задълбочават съвместното сътрудничество

15:15, 02 окт 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Съвместно с Окръжен съвет - Гюргево постигнахме много добри резултати при съвместната си работа по Програмата за трансгранично сътрудничество, като на първо място успяхме да оборудваме с нова техника всички териториални звена на нашата регионална дирекция - Русе. Наред с това бяха приложени и много от т.нар. меки мерки - планове за сътрудничество и обучение". За вече постигнатото и за предстоящото сътрудничеството между регионалните противопожарни служби на Русе и Гюргево говори днес комисар Димитър Павлов, началник Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Русе. Той бе един от участниците в срещата за обсъждане на Програмата за трансгранично сътрудничество, която се проведе днес в Гюргево. 

Павлов коментира, че стремежът в момента е да се постигне такова ниво на сътрудничество, при което да може да се реагира не само на тежки бедствия и кризи, но и на ежедневните събития, които се случват в регионите. За да стане възможно това, вече се работи по проектни предложения за изграждане на учебен полигон, който ще бъде в района на Първа пожарна в Русе, а край Втора пожарна ще се провеждат обучения за действия при автомобилни и ЖП инциденти.

Ще се работи и по преодоляване на езиковата бариера от двата бряга на Дунав, като в центровете ще има и съвместни обучения между румънски и български екипи. Според комисар Павлов това би било изключително полезно за двете страни, въпреки че и досега комуникацията е била възможна на английски език. 

Една от най-важните идеи включва не толкова финансиране, колкото добра воля, обяснява още Павлов. Касае се за съвместна договорка между българската и румънската страна в при използване на екипи за справяне с проблем отвъд границата. В момента за да може български екип да реагира и да се отзове на сигнал за помощ на румънските си колеги, е необходимо съгласуване и разрешение от двете страни, което става на ниво столица. При една договорка между страните разрешителният режим може да се промени на уведомителен, и екипите ще могат да реагират за минути, вместо да чакат София и Букурещ столици да се договорят и изрично да дадат разрешение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама