До април 2016г. ще имаме 6 ремонтирани изтребителя

14:41, 02 окт 15 / Политика 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера беше финализиран разговорът по договора за ремонтирането на българските изтребители в Полша. От полска страна са приели всички наши предложения. Това заяви военният министър Николай Ненчев след срещата си с депутатите от групата на Реформаторския блок.

По думите му договорът ще бъде пописан до дни и така до края на тази година ще получим два, а до средата или края на месец април ще имаме общо 6 отремонтирани самолета.

Други два ще вземем под наем, които ще използваме в период от 2 години, а след това ще ги върнем.

Реконструкцията на военните машини в Полша щяла бъде по евтина от тази, която предлагаше РСК „МиГ“. България ще спести 600 хил. евро за ремонт на двигател и 1,2 млн. евро за самолет. За реконструкцията на 10 изтребителя спестените пари от държавния бюджет ще възлизат на 24 млн. лева,  сочат изчисленията на министъра.

„Разбирам загрижеността на ген. Радев по отношение на състоянието на българската авиация. Аз наследих тази ситуация. Той е съпричастен към всички разговори. Представител на ВВС присъства и в момента в Полша и е запознат с всичко. В разговорите си с мен винаги е изразявал задоволство от това, което правим“, обясни Ненчев по отношение на вчерашната оставка на началника на Военовъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев изрази подкрепата си за решението да бъдат ремонтирани и модернизирани българските изтребители в Полша.

„Важни са усилията на Министерството на отбраната за развитие на отбранителната способност на въоръжените ни сили в лицето на приетата от правителството програма за увеличаването на отбранителната способност“, не спести похвалите си Кънев.

Той специално поздрави министър Ненчев и изрази благодарност от името на блока към премиера и колегите си от ГЕРБ.

Радан Кънев увери, че бюджетът за отбрана ще бъде увеличен до 1,35% от БВП, което ще позволи реализирането на програмата.

„В днешната международна обстановка сигурността на границите на българската държава и политиката по сигурността е абсолютен приоритет. Политическите атаки от политически парти, които при тяхно управление си разпределяха по 5-6 млрд. лева излишък без да се погрижат за сигурността на България, нямат никакво морално право изобщо да повдигат темата“, каза реформаторът по повод поисканата от БСП оставка на Николай Ненчев.

По думите на реформатора в момента министерствата на отбраната и на финансите, както и Министерският ъсвет в ситуация на остри дефицити правят повече, отколкото българските социалисти в състояние на разточителни излишъци.

„Атака точно от тях е, меко казано, несериозна“, допълни той.

Кънев сподели, че се надява президентът да наложи вето върху приетия на второ четене вчера Закона за военното разузнаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама