Димитър Николов: Всеки лев, евро или долар ще бъде вложен за развитието на Бургас

14:37, 02 окт 15 / Политика 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Няма да се уморя да искам повече за моя любим град Бургас. Всяка възможност, която се предоставя от национално, европейско и световно финансиране няма да бъде пропилявана напразно. Всеки лев, евро или долар ще бъде насочен в полезни проекти за град Бургас. Всички заедно сме отборът на Бургас. На 25 октомври имаме нова задача - да подкрепим следващите четири години на Бургас. С грижа за образованието и здравето, с действия за благоустройството на комплексите, с перспектива за развитие на икономиката и съживяването на емблематични сгради”. Това каза кандидат-кметът за трети мандат на Бургас Димитър Николов по време на представянето на програмата си за управление на морския град през периода 2015 - 2019 година.

Основните стълбове в предизборната програма на Николов са: ускоряване на темпото; гарантирано финансиране; инвестиции в здравеопазването и образованието; масирано навлизане в комплексите; възраждане на емблематични сгради; отваряне на града към морето и езерата и отключване на икономическия потенциал.

„Съавтори на тази програма са всички мои съграждани - отборът на Бургас. Тя е конкретна, с осигурено  финансиране. За да може всеки един бургазлия да види с очите си акцентите от следващите 4 години, проектите са публикувани в специален сайт. С визуализациите в него ще се пренесем в още по-добрите дни на Бургас. Както и преди четири години, проектите, които представям, са само част от това, което ще се реализира в общината. Няма да пропусна нито една възможност за Бургас. Всичко, случило се в града ни досега, е ставало с активна гражданска подкрепа. Затова и сега очаквам Вашата активна, а не пасивна подкрепа! През изминалите години решавахме неотложни, а твърде често и спешни проблеми. Сега отправям още по-задълбочен поглед към перспективите на Бургас“, заяви Николов.

От своя страна водачът на листата Димитър Людиев обяви, че общинските съветници на ГЕРБ ще работят активно за реализацията на заложените в програмата проекти, както са го правили и досега.

Ето и основните акценти в нея:

Здраве и образование

Предстои мащабно обновлението на стари отделения и разкриването на нови структури в Комплексен онкологичен център и в МБАЛ – Бургас. Нови високотехнологични апарати ще заработят и в двете медицински заведения. Директорите на всички частни болници в града са заявили намерения да инвестират в техника и по-добра услуга за  диагностика и лечение на пациентите.

През следващите години дълго чаканият Медицински факултет също трябва да стане факт. Няколко нови социални центъра ще предоставят дневна грижа за пациенти на всякаква възраст. Ще се увеличи броят на обслужваните от домашен социален патронаж и капацитетът на социалната услуга „Обществена трапезария“. Ще бъде обновен психодиспансерът, за чийто ремонт вече има спечелен проект. Скоро ще стартира и специална програма „За здравето на Бургас“.

Образование

И през новия програмен период ще продължи строителството на нови детски градини. Ще започне изграждането на физкултурни салони, спортни площадки на открито или спортни съоръжения в дворовете на всички учебни заведения. Ще бъдат модернизирани кабинетите на професионалните училища, както и програмата за обучение в тях. В детските градини ще се изучава английски език. Ще бъде въведена нова система за хранене с по-често използване на риба, обновени кухни, готвене на пара и на скара за сметка на по-малко пържени храни.

Също в сферата на образованието ще продължи активният диалог с бизнеса. В университетите ще се разкрият специалности, поискани и желани от бизнеса.

Инфраструктура

Започва саниране на 150 стари жилищни блока. Паралелно с този процес ще има и ремонти на междублокови пространства във всички комплекси с изграждане на нови паркинги, детски площадки, тротоари, зелени и спортни зони. Поетапно ще бъдат обновени и всички стари детски площадки. Почти завършен е проектът за изграждане на Пътен възел Запад. Съвсем скоро ще стартира и реализирането на така наречения Северен обход на Бургас, който да изведе извън града транзита към Слънчев бряг и Варна.

Отваряне на Бургас към морето и езерата

Изграждане на ново пристанище и етнографски комплекс в Ченгене скеле, нов Морски експоцентър в Пристанище Бургас и превръщане на старата Магазия в място за култура, три нови екозони по бреговете на езерото Вая.

Концепцията „Зелен град“

Ще бъде благоустроен парк „Езеро“ и историческото ядро на Морската градина. Индустриалният парк в Промишлена зона Север скоро ще заработи с първите нови предприятия. Ще бъде доизградена инфраструктурата към Индустриален парк Българово. Предстои да се финализира проектът „Интегриран градски транспорт на Бургас“, с който движението ще се управлява електронно. Кръстовище „Трапезица“ ще стане кръгово, ще бъдат построени 4 нови пешеходни надлеза, ще бъде завършена и цялата мрежа от велоалеи.

Спортната инфраструктура

Спортната инфраструкура ще бъде увеличена с няколко нови обекта. На първо място – представителната зала „Арена Бургас”. В „Меден рудник” ще бъде изграден многофункционален спортен комплекс. Той ще включва басейн, скейт парк, лекоатлетическа писта и много игрища за всякакви спортове на открито. В парка на „Славейков“ ще има нов спортен комплекс с покрит басейн и футболно игрище.

Нов живот за емблематични бургаски сгради

Интересни нови обекти ще разнообразят културния живот както на бургазлии, така и на туристите, които посещават морския град. Започва реализацията на втори етап от новия туристически комплекс Акве Калиде, Културният дом на нефтохимика ще се превърне в модерна културна сграда, Немското училище става библиотека и музей на съвременното изкуство, Нова Арт галерия до Часовника, Парк на миниатюрите в парк „Езеро“.

Пълната програмата на Димитър Николов можете да разгледате тук:

http://www.dnikolov.eu/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама