Ритуално изкуство възражда кино "Космос" в Пловдив

13:42, 02 окт 15 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пилотна изложба на тема "Ритуално изкуство - Време и пространство", отваря врати на 3 октомври от 18 часа в кино "Космос", съобщиха организаторите Дарина и Димитър Павлови.

В експозицията, която може да бъде видяна до 14 октомври, ще бъдат представени творбите на участниците в шестото издание на Арт резиденция "Старото училище", провело се от 14 до 23 август тази година в с. Горна Липница.

Входът ще бъде свободен за всички желаещи да посетят изложбата, уточинха организаторите, а преди откриването ще се проведе семинар от 15 до 17.30 ч.

Арт резиденцията "Старото училище" е създадена през 2010 г. в с Горна Липница, обл. Велико Търново. Мисията й е да събира модерни артисти, които правят съвременно изкуство от страната и света. Идеята е, че съвременното изкуство може да се случва не само в столицата и големите градове, а и в малките населени места. Над 500 кандидати от цял свят са заявили желанието си за участие, от 2010 г. в резиденцията творят над 60 артисти, български и чуждестранни.

Уникалното в начинанието е, че на тези артисти е осигурено всичко - от подслон и храна до материали, и те имат пълната свобода да черпят вдъхновение от естествените енергии на природата, от селския начин на живот и да създадат своето изкуство. Предимно интересът е страна на чуждестранни артисти - американци, германци, испанци, италианци, поляци и др.

Финансиране е осигурено от Министерството на културата и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства".

Ще бъдат проведени шест последователни изложби в най-големите градове (Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора и Русе). Правени са изложби в София, в "Гьоте Институт", в "Унгарския Културен Институт", както и неколкократно във Велико Търново.

Пространството на кино "Космос" е избрано, защото е затворено от 1999 г. и идеята е да се вдъхне нов живот на това място, какъвто е случаят и с училището в с. Горна Липница, закрито от 7-8 години. Класните стаи са превърнати в ателиета и работилници. Колективът на пловдивското кино пък се опитва да го превърне в център за съвременни събития и по този начин да го възроди.

Всяка година се избира една тема, свързана с фолклора, с окултните вярвания, традициите, обичаите и техните паралели в световните митове и легенди. Представено е схващането на понятията време и пространство през призмата на модерната физика, а артистите са в ролята модерни магове, които творят чрез ритуални действия, в конкретно пространство и време. Изкуството се определя като "умно" и "бавно".

Най-изявените участници са Хана Ишишин, млада художничка от Полша, артистката Яни "Съни" Циян от Китай, испанецът Доминго Пино, американците Бранди Мартин и Тревор Нот, както и българските артисти Пресияна Шишева, Мирян Колев, Христо Вълчев, Пламен Петров и Дамян Бумбалов от L.Y.R.A.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама