9 жертви на стрелбата в Орегон, Обама призова за затягане контрола над оръжията

12:18, 02 окт 15 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
9 убити и повече от 10 ранени след стрелбата в американския щат Орегон. Трагедията се разигра в колежа "Умпкуа" в Роузбърг. Все още не са ясни мотивите на нападателя. Американският президент Барак Обама отново призова за затягане на контрола върху оръжията.

Нападателят нахлул в сградата на колежа въоръжен с четири оръжия. Всички в една от класните стаи залегнали, а стрелецът им наредил да станат, докато презареждал оръжието си, разказват оцелели.

Убиецът от Орегон питал ''Християни ли сте'' и при отговор ''Да'' отговарял: "Добре, заради това, че сте християни, ще видите Бог само след малко" и стрелял. За това разказва пред CNN една от оцелелите 18-годишната Анастейша Бойлан. Тя е ранена в гърба.

По-късно нападателят е ликвидиран от полицията. Според неназовани източници той се казва Крис Харпър Мърсър. От полицията засега не са го идентифицирали. Знае се, че е чернокож и е на 26 години.

Пред медиите бащата на убиеца заявил, че не са подозирали за намеренията му: ”Шокиран съм. Само това мога да кажа…”

Американският президент Барак Обама отново призова Конгреса да приеме промени в националното законодателство за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия.

„Това е политически избор, който ние направихме - да позволяваме това да се случва на всеки няколко месеца в Америка. Ние носим колективната отговорност за тези семейства, изгубили децата си заради нашето бездействие.“, заяви Обама.

"Вина носи и Националната оръжейна асоциация в САЩ, политическото лоби на която блокира реформите на законите за притежание и употреба на огнестрелно оръжие в страната", каза още американският президент. Обама е заклет противник на сегашните закони.

Кампуса на колежа "Умпкуа" в Роузбърг, Орегон където са станали убийствата, е ''gun-free zone'' - всякакви оръжия са напълно забранени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама