Ройтерс: Стотици ирански военни пристигат в Сирия да подкрепят Асад

11:39, 02 окт 15 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици ирански военни са пристигнали в Сирия, за да се присъединят към голяма операция в подкрепа на президента Башар Асад, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои ливански източници.

Източниците твърдят, че иранските войски ще бъдат подкрепени също от съюзниците на Асад - групировката „Хизбула“, както и от бойци от иракските шиитски милиции, а руските ВВС ще осигурят въздушна подкрепа.

„Авангардът на иранските наземни сили започна да пристига в Сирия – войници и офицери, (дошли) най-вече за да участват в тази битка. Това не са инструктори. Става въпрос за стотици с екипировка и оръжия“, твърди един от източниците.

Според ливанските източници, военнослужещите са пристигнали преди седмица, а операцията цели да върне на силите на Асад територии, върху които те са изгубили контрол.

Говорителят на Белия дом, Джош Ърнест, заяви, че не може да потвърди съобщенията, че ирански войски са започнали сухопътна офанзива в Сирия, предаде Ройтерс.

Според Ърнест обаче едно такова развитие е нагледен пример за това, че руските военни действия са влошили сирийския конфликт.

В същото време Турция и партньорите й в ръководената от САЩ коалиция за борба срещу "Ислямска държава" в петък призоваха Русия да прекрати нападенията срещу сирийската опозиция и да се фокусира върху борбата срещу ислямските бойци, предаде Ройтерс.

Анкара и партньорите й изразиха дълбоко безпокойство заради въздушните удари на Москва.

В съвместно изявление, направено заедно със САЩ, Великобритания, Франция, Германия и арабските съюзници от Залива, Турция посочи, че действията на Русия представляват "по-нататъшна ескалация" на конфликта и само ще подкладят още екстремизъм. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама