Блокове в Смядово ще бъдат изрисувани с легендата за Смеда

16:15, 25 юли 18 / Любопитно 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови два от санираните блокове в Смядово ще бъдат изрисувани с графити, чиято тема ще е  продължение на легендата за Смеда и нейните синове. Художниците на графити Димитър Механджийски и Васко Лалов от Пловдив започват работа по новите блокове, каза Иванка Петрова, кмет на общината, за БНР. Материалите са осигурени от бюджета на местната администрация. 

"Една от историите ще бъде свързана с единия син. Ще го пресъздадем като свинар. Картината ще бъде нарисувана на блока, където в миналото имахме изобразено едно прасе, свързвайки го с герба на Смядово и с мястото, където се гледат черните прасета. Другият син на Смеда в момента обмисляме дали да бъде грънчар или ковач", посочи Иванка Петрова.

Три от санираните жилищни сгради вече в Смядово са изрисувани с графити. На тях са изобразени Смеда  и синовете й Борил и Боримир, които според местните предания са основали селището. До момента в Смядово са санирани шест блока по Националната програма, за останалите осем са пуснати искания и се очаква сключването на договори при отваряне на новата процедура, уточни кметът Иванка Петрова. Идеята на общинското ръководство е фасадите на всичките 14 блока да бъдат изрисувани със сцени от историята на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама