Борисов открива "Арена Шумен"

10:30, 21 юли 18 25 968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“ ще бъде открита на официална церемония днес. Покана да пререже лентата на новата зала е отправена към министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи кметът на Шумен Любомир Христов.

„Още когато се кандидатирах за кмет преди 3 години обещах на своите съграждани да изградим такава зала. Щастлив съм, че успях да изпълня това свое обещание. Удовлетворен съм и горд от това, което постигнахме като екип, заедно с фирмата-изпълнител. Благодаря за отлично свършената работа, благодаря и на хората, които ми повярваха“, каза Любомир Христов.

Модерното съоръжение вече има Акт 16.  Многофункционалната зала е приета от 13-членна държавна комисия без забележки и е годна за въвеждане в експлоатация. Актът ще бъде изпратен в ДНСК и до дни ще се получи разрешение за ползване, обясни ръководителят на обекта Емил Мартинов.

„За нас беше удоволствие да работим по този проект. Шуменската зала е един от най-красивите спортни обекти в страната, тъй като има забележителна архитектура“, каза Емил Мартинов. По думите на техническия ръководител сградата е била доста сложна за изпълнение заради двойно усуканата си фасада. „Положихме особени усилия за акустиката в залата, защото знаем, че тя ще носи приходи основно от концерти“, допълни Мартинов и сподели, че се гордее с реализацията на залата.

Съоръжението е с капацитет от 1500 седящи места и с възможност за монтиране на допълнителни около 900 зрителски места. Отговаря на всички изисквания на спортните федерации за провеждане на състезания по волейбол, баскетбол, футбол, хандбал и др. На терена е поставена сертифицирана паркетна настилка, доставено е и спортното оборудване. В сградата има още кафене, фитнес зала, сауна и парна баня, шест съблекални, помещения за треньори и съдии, зала за пресконференции, места за журналисти за директно предаване на събития, помещения за допинг-контрол и медицински кабинет. На партера има подходи за инвалиди. Осигурена е и оптична връзка за директни излъчвания на спортни и културни събития. Направен е и паркинг с 300 паркоместа.

„Арена Шумен“ е част от цялостен многофункционален комплекс, който ще бъде реализиран на няколко етапа“, обясни зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Вече е облагороден и районът около залата, пред завършване са и двете нови кръгови кръстовища. Върху площ от 21 декара е изграден и парк с новозасадени 200 дървета и места за отдих. В проекта е предвидено да се построят открити спортни игрища, открит плувен басейн, детски кът и хотел. Ще се изградят и нов жилищен комплекс и търговски обекти.

От 17.00 часа на площадката пред централния вход на залата ще има демонстрации по хандбал, футбол, борба, бойни изкуства, мажоретни изпълнения, баскетбол и шахмат с участието на спортните клубове и Ученическата спортна школа „Хан Крум“.

Официалната церемония по откриването е от 19.00 часа. Влизането ще става с покана или пропуск. Над 2100 места са осигурени за представители на различни институции, учреждения и фирми. След това ще започне спектакълът „Как ще ни стигнат американците“ на ансамбъл „Българе“, който представлява музикално-танцово околосветско пътешествие.

Следващата седмица ще бъдат определени дни на отворените врати за свободен достъп, за да могат всички желаещи да разгледат залата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама