Затягат мерките по границата заради африканската чума по свинете

07:40, 13 юли 18 25 1662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затягат се мерките по границата и в русенска област срещу разпространението на африканската чума по свинете в България. Броят на огнищата в съседна Румъния е достигнал 250, смятат от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Проблем обаче остават хранителните отпадъци, които предават дунавските кораби - вместо да се унищожат веднага, се налага да се съхраняват до идването на оторизирана фирма.

Освен малки стопанства, от африканската чума в Румъния са засегнати и големи свинекомплекси – само в един от тях са унищожени 45 000 прасета. Затова към досегашните превантивни мерки се прибавят и нови – да се провери има ли животни с неизяснен произход в региона. Започнала е и разяснителна кампания сред ловците как да различават болните диви прасета, тъй като те са най-сериозните разпространители на африканската чума, съобщи БНТ.

"Русе е рисков регион, освен от много свинекомплекси, които имамe. Рисково е, че ние сме гранични с Шумен и Бургас, където се отглеждат източнобалкански прасета, които са свободни и имат контакт с дивите", коментира д-р Николай Ненов - началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ - Русе.

От свинекомпелксите в Русенско са заявили, че са готови да съдействат на ловните дружинки.

"Защото открият ли се заболяване в 3-километрова, в 10-километрова зона, нищо, че в самия обект, който спазва мерките за биосигурност, няма заболяване, те подлежат на унищожаване", обясни д-р Георги Дяков – директор на ОДБХ - Русе.

Друга превантивна мярка срещу разпространението на чума е периодично да се почиства пътят Русе-Мартен след граничния пункт Дунав мост, защото чакащите там шофьори изхвърлят много боклуци. Остава въпросът обаче с унищожаването на хранителните отпадъци от корабите, а само пътническите, които акостират на Пристанище Русе, са над 400 на година.

"Това депониране може да става веднъж седмично, което ще доведе до изхвърлянето на тези отпадъци директно в реката, разнасянето им от птици, изхвърлянето им от водите на реката на брега", каза Емил Димитров – дирекция „Речен надзор” в Морска администрация – Русе.

Според специалисти корабните оператори трябва да предупреждават за пристигането си фирмата, която унищожава хранителните продукти, за да няма забавяне или на пристанищата да има условия за безопасното им съхраняване.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама