Какви мерки се предприемат за стабилизиране на болницата в Шумен?

12:30, 11 юли 18 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От близо месец болницата в Шумен е с ново ръководство. Само от началото на годината задълженията на лечебното заведение са се увеличили с 500 000 лева, което налага да се търсят начини за стабилизирането му.

Проблемите в лечебното заведение са много – в доста направления – финансови проблеми – задължения на болницата, намалени приходи и увеличени разходи – това е едната страна на въпроса.

Другата е кадровата обезпеченост на лечебното заведение – напускащи лекари, липсващи специалисти по определени специалности – това е второто направление на проблемите.

''Третият вид са проблемите в режима на обслужване на пациентите в лечебно-диагностичния процес в болницата'', каза директорът д-р Димитър Костов.

Той посочи, че към 31 май задълженията на болницата са около 3 милиона лева, като половината са просрочените задължения, което е доста голяма финансова тежест на болницата.

Откъм кадрова обезпеченост, в момента има напускащи трима лекари, ще се мъчим да компенсираме тяхната липса с натоварване на останалите колеги, които са в болницата, заяви той и допълни, че се предприемат и спешни мерки за оптимизиране на дейността.

Така от първи юли има ново щатно разписание, с което щатните бройки се редуцират с 27 бройки, от които 12,5 за Нови Пазар и 14,5 за Шумен.

''В случая говорим по-скоро за съкращение не на медицински персонал, а на обслужващ персонал – администрация. Медицинския персонал по-скоро ще бъде насочен за работа към вакантни места в Шумен'',посочи д-р Костов. 

Другите мерки, които ще доведат до увеличение на приходите са в по-дългосрочен план и това е разкриване на нови дейности.

Директорът на болницата посочи, че иска лицензиране на една инсталация за обезвреждане на опасни отпадъци.

''Затова съм направил докладна записка до Общински съвет – Шумен за средства за закупуване на автоклав за обезвреждане на тези отпадъци.''

Стойността е около 64 000 лева, като от ОбС ще бъдат поискани 50 000 лева, 14 000 лева ще бъдат осигурени от бюджета на лечебното заведение.

Годишно около 100 000 лева заплаща болницата за обезвреждане на тези отпадъци.

''Освен, че може да направим икономия от наши средства, може да започнем да обезвреждаме опасните отпадъци на околните лечебни заведения и по този начин може да си увеличим приходите, не само да си намалим разходите'', заяви д-р Костов и допълни, че търсят такива методи – без големи инвестиции. В момента болницата не може да прави инвестиции при тези задължения.

От началото на годината задълженията на болницата в Шумен са се увеличили с 500 000 лева. Според директора д-р Костов се водят разговори с кредиторите за изплащане на част от задълженията, за да не се стигне до блокиране на сметките на лечебното заведение, предае ''Дарик''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама