Нова теория за взрива в Хитрино беше внесена в съда

12:30, 22 юни 18 25 1001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съприкосновението на изтеклия от цистерната полипропилен с горяща печка на твърдо гориво е причината за взрива в Хитрино на 10 декември 2016 г. Това се доказва от пожаро-техническата експертиза, която беше приета от съда. Експертите са установили по записи от видеокамери часа на взрива и последвалия пожар в селото, съобщи БНТ.

28х28 сантиметра е бил пробивът в цистерната, от която е изтекъл 45 тона полипропилен и по-късно се е възпламенил. Това е технологията на детонацията, която обясниха пред съда експертите. Те посочиха, че взривът е станал в стая с горяща печка и описаха последиците – издути навън стени и вдлъбнатина в пода. 

В таблиците, приложени към експертизата, в която по минути и секунди се обяснява развитието на трагедията, защитата на двамата машинисти откриха несъответствия във времето. Според експертизата взривът е настъпил преди дерайлирането на влака, което те обясниха с техническа грешка. 

Спор предизвика и посоката и скоростта на вятъра, който е помогнал за разпространението на полипропилена във въздуха. Заради тези разминавания, съдът назначи нова експертиза с въпрос, възможно ли е контактната мрежа да е провокирала процесното събитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама