Масови проверки срещу пожари по нивите в Шуменско

14:55, 21 юни 18 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички общини и институции в област Шумен са готови за жътвената кампания и повишената опасност от пожари. Това стана ясно на днешното заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, предаде БНР. 

Предприети са необходимите превантивни мерки, проверени са електропроводниците, минаващи през ниви, окосено и почистено е около главните пътища, извършени са технически прегледи на машините, работещи в жътвената кампания. Въпреки изпълнението на всички указания обаче, вече е възникнал пожар в землището на каолиновското село Тодор Икономово. 

Комисар Иван Иванов, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен, обясни, че причината за пожара е техническа неизправност на комбайн. Изгорели са 2 дка пшеница, както и самата машина.

"До миналата година всяка машина, която трябваше да влиза в масивите, се проверяваше предварително, включително и автомобилите. Тоест, камионите, които товарят зърно. В момента наредбата е променена и започваме контрол в самите масиви. Проверки ще има в събота и неделя, тъй като много от земеделските производители влизат по това време с идеята, че няма да бъдат контролирани", посочи той.

Кметовете на всички общини от Шуменска област са издали заповеди, където са описани задълженията и мерките за безопасност по време на жътвената кампания. С тях са запознати земеделските производители и арендаторите. Областният съвет за намаляване риска от бедствия реши ежеседмично директорите на противопожарните служби и Областната дирекция „Земеделие” да докладват писмено на областния управител за констатираните нередности по осъществяване контрола по време на жътвената кампания.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама