Без лимити за лъчетерапия в болницата в Шумен

18:15, 15 юни 18 25 882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да има лимити за лъчетерапия през юни, съобщи доц. Румен Габровски, началник на клиниката по лъчелечение в Комплексния онкологичен център в  Шумен. Медиците са получили писмо от Здравната каса, че ограниченията падат. 

„Предстои среща в Националната здравна каса и вероятно ще има нови преговори за това как ще лекуваме в рамките на този рамков договор“, уточни пред БНР доц. Румен Габровски, началник на клиниката по лъчелечение. Въпреки, че работата на специалистите не е прекъсвала, в момента двата линейни ускорителя са натоварени на максимум, а 25 пациенти чакат своята терапия. 

"Сроковете са изключително важни, тъй като има оптимални срокове за протичане на цялата процедура. Примерно, при туморите на главата и шията от операцията до края на лъчелечението срокът трябва да бъде по-малък от 3 месеца. Всяко удължаване на този срок намалява вероятността за туморен контрол. Дори за две седмици той намалява с 10 %. Тоест, ако пациентът има шанс с комплексното лечение да оздравее 80 %, ние само със забавянето на лъчелечението с 2 седмици намаляваме този шанс с 10 %", посочи той. 

1600 пациенти годишно от цяла Северна България търсят помощ от специалистите в клиниката по лъчелечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама