Криминалиститe са задържали на територията на Шумен две местни жителки – А.В. /38г./ и К.В. /22г./, които извършвали кражби като се правели на болни. Операцията е реализирана след продължително разследване, в рамките на което е установен механизмът, по който двете жени действали. 

На 10 април те забелязали мъж да тегли пари от клон на банка на бул. “Велики Преслав“ и го последвали. Когато влязъл в търговски обект, по-младата се оплакала от болки и се свлякла на земята. Притеснен, мъжът се втурнал да й помогне, а в това време другата опитала да го пребърка за парите, но не успяла. 

Мъжът излязъл от магазина, качил се в такси, двете жени  - в друго и отново го проследили. Пред дома му пак се разиграла сцената с болката и 78-годишният предложил да даде лекарство. През това време партньорката й успяла да го пребърка и да му отнеме 650 лева. 

По-късно, на 30 април, А.В. действала сама. Тя последвала 67-годишна жена по ул. „Цар Освободител“ в Шумен и в удобен момент откраднала портмонето й с 300 лв. 

На 8 май двете успели да приберат 600 лева от 90-годишен, когото набелязали минути след като си взел пенсията. За да му отнемат парите, те умишлено затворили вратата на пощенския клон и помолили да им помогне да я подпрат, за да остане отворена. Докато помагал на едната, другата отнела парите на възрастния човек. 

На 17 май пак двете проявили изключителна наблюдателност към хората, които ползват банкомат към банка в центъра на града. Набелязали си за жертва жена, която изтеглила пари. Последва ли я и в асансьор на блок на бул.“Симеон Велики“ успели незабелязано да й отнемат портмонето с 300 лева и дебитната карта. Намерили пин кода и изтеглили още 400 лева. 

Двете са задържани за срок до 24 часа в РУ-Шумен. А.В. и К.В. са известни на полицейските служби във Великобритания и Германия, съдени са за  джебчийски кражби и са излежали присъди. Работата по образуваните досъдебни производства продължава под наблюдението на прокуратурата.
 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно