Започват честванията на 142-та годишнина от Априлското въстание

07:30, 20 апр 18 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. По план въстанието е трябвало за започне на 1 май, но поради предателство избухва по-рано. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. 

Днешните оценки, които българските историци дават на върховния бунтовен акт на българския народ, е че той, макар и незавършил с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен отзвук в Западна Европа и Русия.

В различни части на страната се организират поклонения и възпоменателни инициативи, почитащи героизма и саможертвата на участниците в Априлската епопея. Кулминацията на тържествата е на първи май.

Варна отбелязва годишнината със заупокойна молитва пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. След това ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред паметта на загиналите участници във въстанието. Организатор на тържеството е Община Варна, с подкрепата на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.  

В Шумен в къщата-музей "Панайот Волов" се открива художествена изложба, посветена на революционера и на 142-та годишнина от Априлското въстание.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 1-2 май в Копривщица и Панагюрище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама