Започна възстановяването на горски пътища

14:45, 18 апр 18 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 13 април започна възстановяването на горските пътища на територията на Природен парк „Шуменско плато“, съобщиха от СИДП.

На три места има сечища от които возихме дърва тази година и ще ремонтираме пътищата, които сме използвали, обясни зам.-директорът на ДГС-Шумен инж. Тодор Геронтиев. Той каза още, че служителите на стопанството всяка година възстановяват горските пътища, дори и тези които са разрушени от офроуд автомобили и мотори.

Към момента сме подравнили около 400 метра от пътя след заслон „Детелина“ до края на поляната. Когато изсъхне цялата отсечка ще заравним и останалата част от участъка. Поляната беше разорана от офроуд автомобили, но я оправихме и нея, за да могат хората, които спортуват да преминават спокойно през участъка, каза инж. Геронтиев.


Вече е възстановен и пътя от Паметника на курсистите към заслон „Теменуга“. До края на месец май ще бъде подравнен и участъка на ДГС-Шумен към скалния манастир над село Хан Крум.

Другата отсечка, по която вече се работи, е от завоя между вила „Пазачница“ и Паметника на курсистите към скалния манастир над село Осмар.

Вече минахме част от пътя, в участъка до резерват „Букака“, с дискова брана. Преценихме, че ако там заравним с гребло ще издълбаем много пътя, а така разбиваме коловозите без да избутваме пръстта встрани, допълни инж. Геронтиев.

През последните две седмици е спряна експедицията на дърва от платото, за да може пътищата да изсъхнат и да се работи по-лесно. Гражданите, които са си поръчали дърва от ДГС-Шумен ще трябва да изчакат, за да може да бъдат възстановени и трите участъка през следващите дни.


Разбираме, че хората бързат и желаят да си получат дървата, но сме в началото на туристическия сезон и искаме горските пътища до важните обекти на платото да бъдат в добро състояние. Много шуменци тичат, карат колело или пък се разхождат в пределите на природния парк и трябва да им осигурим  възможно най-добри условия за спорт и туризъм, категоричен е зам.-директорът на ДГС-Шумен инж. Тодор Геронтиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама