Градят тунел в тунела в пещера "Бисерна"

12:10, 11 апр 18 25 1419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна изграждането на допълнителен тунел в пещерата „Бисерна“. Това се налага, тъй като входящият тунел не е направен според изискванията. Крайният срок за приключване на дейностите е 20 май, предаде БНР. 

Облагородяването на пещерата и превръщането ѝ в достъпна за посетители е по проект по Оперативната програма "Околна среда" за 5 млн. лв. 

В „Бисерна“ зимуват близо 19 вида прилепи, което е една от най-многобройните популации в страната. „Заради зимния сън на защитените видове дейности в пещерата могат да се извършват само от април до септември“, каза директорът на дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ инж. Васил Василев. 

"Изгражда се чисто нов тунел в тунела - допълнителен. Осветлението ще влезе в тунела, а до месец ще приключим. Пещера "Бисерна" ще отвори врати, но не за посещения. Причината е, че една година след привършване на ремонта трябва да се успокои фауната в пещерата и да се възстанови средата. Това ни е препоръчано от специалисти от БАН - център за прилепите", посочи той. 

По повод непризнаването на 600 000 лв. от разходите по проекта директорът на Природния парк „Шуменско плато“ инж. Васил Василев уточни, че вече има решение на Върховния административен съд. Според него, неизплащането на сумата е неоснователно. Предстои Управляващият орган на Оперативната програма „Околна среда“ да реши дали да възстанови средствата на Изпълнителната агенция по горите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама