Стотици дарения получи шуменското село Мировци за социално слаби деца

09:30, 20 мар 18 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 15 деца от първи до четвърти клас в новопазарското село Мировци са от изключително бедни семейства и буквално нямат дрехи и обувки, с които да отидат на училище - този призив от прави директорката на основното училище в селото Мариела Жекова, която потърси помощ за своите възпитаници.

Само ден след разгласяването на молбата стотици хора от цялата страна и от чужбина са се обадили на директорката с предложение за помощ. „От няколко дни телефонът не е спирал да звъни, обаждат ни се от Нови пазар, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Тервел, Варна, търсят ни и българи от чужбина и всички искат да подарят дрехи и обувки на нашите ученици“, разказа развълнуваната директорка, която трудно намира думи за благодарност.

„Толкова съм трогната! Не мога да повярвам колко много хора се отзоваха на молбата ни за помощ! Благодаря на всички добри хора, които ни потърсиха!  С тяхната подкрепа Българският Великден дойде тук при нас в Мировци и в навечерието на този светъл празник нашите деца получиха неочаквани подаръци!“, с тези думи на признателност Мариела Жекова благодари на всички за помощта.

В училището вече са започнали да пристигат пратки с облекло и обувки за децата. Първото съобщение е получено от куриерска служба, която носи пратка от София. Доставени са и няколко чувала с дрехи от жена от Нови пазар. Повечето от хората, които звънят, искат да изпратят дрехите на собствените си деца, но има и много, които казват, че ще купят нови стоки и питат за номерата на дрешките и обувките. Обадили са се и от търговски обекти, които искат да дарят част от своите колекции. 

Освен дрехи и обувки, хората изпращат учебни помагала, химикали, бои за рисуване. Децата са изключително доволни, радват се, че някой им е обърнал внимание и специално се е погрижил за тях, обяснява Мариела Жекова.

Кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев е дарил 200 лв лични средства за бедните ученици от селото. Мировци. Дарението е предоставено за закупуване на най-необходимото за децата, съобщи директорката на основното училище в селото Мариела Жекова. Тя допълни, че кметът е изразил подкрепа на инициативата на местното училище и е обещал съдействие от целия си екип.

В училището в момента има около 35 деца от селата Мировци и Тръница. Много от тях са от безработни ромски семейства, които са в изключително тежко социално положение. Има ученици от крайно бедно семейство с 10 деца, други са от семейство с 4 деца и малчуганите буквално нямат обувки, за да дойдат на училище в снега, разказва директорката. Тя обяснява, че положението е най-тежко за най-малките деца, които родителите често задържат вкъщи.

След като училището беше засипано от дарения, сега ще има дрехи и обувки не само за най-нуждаещите се, а за всички деца, обеща Мариела Жекова. Тя обясни, че помощите ще бъдат разпределени между възпитаници на училището в Мировци, ще се заделят запаси и за следващата година, а каквото остане, ще бъде дарено на други учебни заведения в района, където също има бедни деца. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама